HiEnd Mässan 2015 Dag 1

Publicerat av mathias den

Dagen började bra med att packa utrustningen och rulla bilen in mot Stockholm för en första dag i Ljudetsmecka.
När jag träffade upp mina vänner utanför mässan var det lång kö. När vi äntligen kom in i på Sheraton där vi började mässan var vi alla frusna av kylan.
Till min stora besvikelse låg mitt minneskort kvar på skrivbordet hemma så antalet kort i kameran blev genast mycket begränsat. (Tur att det är en dag till på mässan :))

Här kommer bilder och lite tankar från dagens upplevelser!

DSC_9285

När vi betalat inträde fortsatte vi vidare in till de två första rummen som låg på bottenvåningen. Här hittade vi PL Audio som denna gång gått all in och plockat fram en uppsättning som heter duga.


H
DSC_9251ögtalare från Franska FOCAL, näst största modellen i UTOPIA serien. Dessa högtalare är grymma både i hantverk och upplösning samt en baskontroll som är både djup och en fantastisk kontroll.
Samtliga kablar var från Siltech och även här var det modell bättre.
Slutstegen är monosteg på 500w Klass A från PASS LABS som inte det vore nog med effekt och storlek har de även separat nätdel till varje 🙂
Försteget är också från PASS LABS ett märke som börjar växa ha begär hos mig.
Sedan resterande delar är DCS som är en av de bästa tillverkarna av DAC och transport m.m. De var först med uppsampling och bygger sina egna delar även gällande DAC chip.

Denna blyga setup lämnar ingen oberörd vill jag lova och ett rum som kommer besöka även i morgon. Självklart är rummet utan korrigering och det finns problem men trots detta mässans bästa ljud och rum ihop med Audio Nord.


DSC_9256 DSC_9250  DSC_9253 DSC_9255

DSC_9259
Nästa rum vi besökte var granne med PL Audio och även här fanns FOCAL men med en Hemmabio setup. Det som gjorde att vi stannade en längre stund även här berodde på presentation av nya formatet ”ATMOS”.
Surround setupen var altså byggd med takhögtalare runt om samt front side vilket vi ser på bilden ovan. Demon presenterades av franska Trinnov som gjorde en mycket spännande genomgång om morgondagens hemmabio format och tankarna kring högtalarna. Det är skillnad på hur olika företag tänker king placeringen av ATMOS högtalarna och även kommande ljud och 3D format. Kavena hade med sig en mycket trevlig duk och senaste Sony projektorn som är instegsmodellen i 4K familjen(70.000).
Bilden var fantastisk och givetvis är test materialet bäst då färger och filmning är perfect samt även lite överdriven för att ge dig en wow känsla.

Det spelades upp 6st ATMOS klipp och några andra klipp som var vanlig bluray och Trinnov demade hur det lät uppmixat samt om du bara körde de nya kanalerna. Det var mycket mer material i toppen än vad jag hade förväntat mig och upplevelsen blev klart bättre. Genast började tankarna på hur takhögtalare skulle monteras och kablarna dras. Dock är det svårare att hitta en processor som är lika bra som den jag har i dag. Trinnov är ju något jag skulle köpa direkt om den inte var så fruktansvärt dyr!
Gillar deras tänk samt mjukvaran som de byggt för att styra ljudet och kallebreringen. Allt är skalbart och flexibelt du kan lätt flytta och ställa ljud och källor hur du vill. En bakhötalare kan kopplas ihop med en sub i ett annat hörn av rummet osv. Tyvärr var det svart i rummet hela tiden så det var svårt att ta bilder så dessa två är suddiga och dåliga men bättre än inget 🙂

Slutstegen är från Belcanto samt Nuforce
BluRay fron Oppo
Trinnov processor
Högtalare FOCAL
DSC_9258
Programvaran för att styra processorn är dator baserad och du kan styra allt i realtid och lägga på och ta bort samt flytta runt. Dagens hemmabio processorer känns rätt fyrkantiga i likhet med denna.

DSC_9260
Efter ca 40m i biomörkret tog vi trappan upp till övervåningen i Sheraton. Här gick vi först in i ett delat rum med North Nuance som visade och förklarade tekniken kring deras högtalare som nyttjar rummet lite likt Carlsson. Dock var detta en stor besvikelse i mina öron, saknade driv och höjd på ljudbilden.
Samt att designen inte tilltalar mig alls, givetvis finns säkert många som tycker att de är fantastiska och snygga.

DSC_9261
I samma rum fanns även ZenSati som gör Hiend kablage, snygga och trevliga liknar några av våra Hiltech kablar. OM de låter bra och vilken karaktär de ger samt pris vår något jag inte fick med mig.
DSC_9262

Engström & Engström presenterade en trevlig rigg med ”The Lars” slutsteg och fin elektronik. Högtalarna var STORA ”RETRO” ”FULA” som skulle passa in i ett Amerikanskt hem. Det var ingen som spelade på högtalarna  så om de var bra eller dåliga är svårt att säga. Kan tänka mig att de låter mycket bättre än de ser ut. Får ge dem en chans i morgon.

DSC_9264Nästa stop blev i HI FI Consults rum här spelades Burmester både på försteg och slutsteg samt CD. Högtalare var QRS MIST.
Bra ljud men bumlig bas och problem med stående vågor, vilket fanns i rummet förra året med så rummet är nog inte något av de bättre.Musikvalet låg på klassiskt och lite tyngre sådan vilket gjorde att vi gick vidare.

DSC_9265

Nästa stop Svalander, här kikade vi efter nyheter på Furutech sidan men fann inget som vi inte kände till. Vidare till HEGEL ett märke som i mångt och mycket är dagens ROTEL med fina slutsteg till bra pris och bra ljud i deras egna DACar. Här spelades på olika av HEGELs Dacar för att kunna gemföra skilladen mellan dem.Högtalare var KEF och givetvis spelades deras finsk favorit låt även denna gång. Ljudet var mycket bra och ger dig som köpare en bra anläggning för ett överkomligt pris.

Efter HEGEL stannade vi för att lyssna på Jays nya hörlurar ”Q-jays” de har byggt den minsta öronsnäckan med utbytbar sladd.

Kvaliten och byggnationen var läcker och en intressant demo och beskrivning av hur allt fungerade och monterades i hop. Nästa steg var att koppla in lurarna i telefonen och IPADen som de hade för demo. Där slutade jag att imponeras helt, dessa lurar har igen bas över huvud taget och ljudet lät extremt tunt. Visst fanns en mycket rak och fin frekvensgång men det spelar ingen roll när ljudet inte svänger och bara blir platt och tråkigt. Bytte raskt över till mina XTZ för 500:- och där pratar vi total utklassning i lyssningsvärde.
Tillbaka till ritbordet och lös basproblemet så blir detta en killer !

DSC_9266

Nästa stop CANTON, här spelades på en integrerad förstärkare och ett par Canton stativare för en vettig peng.
Detta system lät mycket bra och gav tillbaka glädjen att lyssna igen och här fanns både upplösning botten samt stor ljudbild. Tänk vad roligt det kan vara att lyssna på musik och visst ser denna setup trevlig ut med så lite delar 🙂

DSC_9284

Nu var det äntligen dags att besöka Meridian för en demo av MQA som är deras nya ljudformat. MQA har varit den stora snackisen sedan CES mässan och alla har prisat detta till skyarna. En stor fördel med formatet är att du ska kunna återkoppla ljudet från studion innan det blir nermixat och filtrerat. Det är även stort fokus på att timing ska stämma genom hela spårets alla frekvenser. Demon gjordes på de minsta av Meridians toppserie av aktiva golvhögtalare. Ljudformatet visade direkt skillnad på hur ljudet lät på en känd låt som Metallica Enter Sandman. Här blev det mer 3d och trummorna fick flera nivåer samt bättre upplösning och liv i hela låten. Samma när det spelades Lady Gagga som annars brukar låta rätt trist och platt. Detta är mycket intressant om det kan ta fart och få med de stora bolagen. Tydligen ska Tidal börja streama MQA filer inom kort.

Gällande Meridian högtalarna så var de lite för essiga och vassa i toppen för min smak, men fin botten och driv. Som vanligt är det säkert rummet som förstör det mesta och rummet var litet och mycket väggar och annat att fara fram mellan.
Jag tror vi kommer se mer av detta framöver och något som ska bli spännande att följa. Vore skojj om det var flera tillverkare som byggde in MQA i sina DACar eller mjuvaruspelare för att spela filerna via dator och slippa köpa ny Dac.


DSC_9269

Nästa stop Audio Nord ett rum som alltid brukar vara trevligt på mässorna. Även denna gång blev det mitt i prick wow säger jag bara vilket ljud. Elektroniken från Constellation är helt magisk och ger ett otroligt transparent och luftigt ljud. Närmare live är svårt att komma med en inspelning.
I min mening är detta även mycket snygga design skapelser. Constellation är ett spännande företag med spjutspets personal som alla är blad de bästa inom sitt område, där av namnet. Tyvärr är detta inga billiga pjäser och blir nog kvar på mässan för min del även om ha begäret är mycket stort.

Högtalarna är MAGICO som inte bara är snygga utan låter helt fantastiskt med rätt setup som denna !

Någon som gör upplevelsen ett stå vassare är att rummet har rättats genom basfällor och diffusorer. Bästa ljudet tillsammans med PL Audio.

DSC_9267
DSC_9268

DSC_9273

Vidare till Ljudtema som visade upp ARCAMs senaste modeller av förstärkare och DAC. Högtalarna var Audio Vector som är ett välkänt märke som oftast tävlar mot Dyn Audio. Gillar dessa märken och de spelar, rent öppet och direkt. Senare tid gillar jag mer en större och luftigare ljudbild är vad dessa märken återger villket är tycke och smak. Dock mycket bra högtalare och även Arcam har länge varit ett märke att lita på i mellan klassen för både surround och stereo. De nyaste modellerna bygger på en ny Class G standard som spelar med otroligt bra driv och härligt sväng. Dock känns det roligare med det dyrare ljudet när det erbjuds på en mässa som denna och vi väljer därför att gå vidare.

DSC_9270

Mer högtalare från Audio Vector samt elektronik från NAIM här presenterades det rolig musik där vi fick en resa i att det ska vara roligt att lyssna på musik och då alla typer av musik. Slutade med att vi tillsammans testade att uppgradera anläggningen genom att montera på externa nätagg på försteg/slutsteg/dac för att se vad som förändrades. För att genomföra testet användes senaste AC/DC Rock or Burst vilket känndes roligt på detta ställe.

Visst blev det bättre och bättre och även på AC/DC blev det stor skilland och mer levande ju mer vi bytte ut. Naim är byggt lilkt lega det blir många klossar när du är färdig men du kan även köra en billigare setup om så önskas. Både gillar ideen samtidigt som det blir många lösa delar och kablar osv.

DSC_9271

DSC_9280

Vi avslutade Shareton i Mårtens rum där vi förväntade oss att lyssna på Supreme 2 som är flaggskeppet från svenska Mårten. Tyvärr hade något gått snett på morgonen och när de skulle starta upp och köra monoblocken så pajjade diskanterna på bägge högtalarna så det blev inte mycket demo där. Enligt rykten ska det vara nya på väg för att lödas i natt och söndagens besökare ska kunna lyssna om detta lyckas återstår att se i morgon.
DSC_9279

Dags att gå en promenad över till Lindqvist och Lundqvist för att fortsätta mässan.

DSC_9287

DSC_9289

DSC_9286

Första rummet att besöka var M.A.C Audio som spelade på ett par nya HECO som lät mycket bra och fick oss att lyssna igenom lite elektro och även lite chris Jones.
Här visades även slutsteg och elektronik från Vincent som är ett bra instegsmärke med bra pris och kvalitet.
Här visades även elektronik från Advance Acousitc samt deras nya topp högtalare X-L 1000 Advance Paris. Vi lyssnade på högtalarna i 30 sekunder och var sedan mer än nöjda av att koppla ur dem igen 🙂 ”Blääää””

Sedan stannade vi och pratade med Jocke på Harman som visade deras läckra trådlösa hörlurar och en heldel JBL produkter som nu säljer bra och är heta.


DSC_9302

Denna blåtands spelare marknadsfördes bra på hemsidan men var rätt klen och bottnade fort.

DSC_9300 DSC_9301

Hifiklubben hade ett stort rum men lite utrustning, här demas ett dyrt satelit system från Lyngdorf och deras room perfect.Systemet bestod av 2st tunna monitorer och 2 subwoofers. Elektronik för drivning och uppspelning ingår också samt mick för att ställa in akustiken i rummet så bra som möjligt.

Ljudet var rent och bra men lät lite sub sat system och med en prislapp på 172.000:- finns det mycket som låter bättre och är snyggare! Däremot är room perfect en bra produkt och gör stor skillnad i ett rum som inte är korregerat mot reflexer osv.


DSC_9297

Gold note spelade så hårt att högtalarna bottnade, lite skojj när det börjar utmana varandra mellan rummen 🙂

Nästa steg var en gammal klassiker med National teatern vilket lät riktigt bra, skojj !

DSC_9299

DSC_9275DSC_9277

KEF och Elektrokompaniet spelade på en mycket trevlig rigg där alla delar låg under 40.000:-
KEF är mycket fina högtalare och de ligger även bra i pris, ett märke att lägga till lyssnings listan för här går att köpa bra både små och stora högtalare till rätt pengar.

DSC_9305

DSC_9307

DSC_9309DSC_9311

DSC_9315DSC_9316

Här slutar dag ett och det är dags att gå och sova… i morgon mässdag 2 !!

Kanske vi ses i morgon !?