TEST av Anthem ARC & AVM 60

Publicerat av mathias den

Då var Anthem AVM 60 på plats i racket och samtliga delar inkopplade. Efter att ha testat processorn utan några tillägg och DSP kan jag inte säga annat än att jag är mycket nöjd och även denna gång kan man lita på Anthem.

Nästa steg är att uppgradera mjukvaran i processorn för att säkra att så många HDCP problem är fixade som möjligt. Efter att ha laddat ner filen från deras hemsida, lagrade jag filen på en USB-sticka och började läsa in uppdateringen. Uppgraderingen gick smärtfritt och gränssnittet på AVM60 är mycket lätt hanterat och ett av de bättre idag. Anthem erbjuder 4 olika uppsättningar av högtalare och inställningar du kan växla mellan. Det är bra om du vill ha en för musik och en för bio osv.

När alla uppdateringar är klara och micken är inkopplade kan ARC programmet startas på datorn. Givetvis uppdaterade vi även ARC programvaran till senaste version. Nu är vi redo att börja mäta av rummet. Detta tar lite tid och är seriöst programmerat varje högtalare mäts flera gånger för att säkra signalen. Minsta mätning är 5 positioner och som vanligt är det bättre att mäta så många positioner som möjligt.

ARC visar en snygg rapport på dina högtalare och hur deras filter ser ut och hur nära de kommer en optimal kurva. När du startar ARC i manuellt läge kan du ställa delningen på varje högtalare ändra på känslighet m.m. Sedan kan du beräkna om din data och ladda upp i processorn. 

Processen påminner mycket om Dirac, men är lite mer begränsad i hur mycket du kan påverka filtret. OSD från processorn gör det lätt att titta på inställningarna som ARC har uppdaterat och du kan lätt välja vilka av inställningarna du vill aktivera på vilken profil.

Anthem tar ledningen på att skapa en processor i prissegmentet med stöd för alla nya format och bildbehov. Att de sedan har så bra menysystem och ARC gör inte saken sämre.

Slutsats:

Anthem har länge varit med i toppen vad det gäller både integrerade och processorer för hemmabio. AVM60 är ett stort steg framåt då processorn både ligger rätt i pris och erbjuder mängder med ny teknik och stöd för allt du behöver idag. Något som Anthem gör bra är att underhålla sin mjukvara och processorn är stabil och strular inte, vilket de flesta konkurrenter gör när det kommer till HDMI och ljudhanteringen. Ljudet är mycket bra kopplat till priset och ARC är inte Dirac men på god andra plats.

Rekommenderas varmt!