High End mässan 2017 i Stockholm

Publicerat av mathias den

Årets High End mässa är nu avslutad och här finner ni bilderna från dag1. Som vanligt en trevlig mässa med massor av trevliga produkter!

Här kan du läsa mer om mässan: http://highendmassan.se/

Dynaudio presenterade sin nya ”Contour” serie som låter mycket bra! Det skulle vara roligt att lyssna på de större modellerna, har nu hört de mindre vill flera tillfällen.
Det är roligt att Dynaudio vågar satsa på att göra så mycket inhouse och inte flytta till Kina som många andra. De bygger nu en imponerande anläggning i Danmark.
Den nya Contour serien bör ligga med i er lyssna på lista när det ska inköpas nya högtalare!


Master & Dynamic MH30 är en snygg och välljudande hörlur med hög byggkvalitet.

Pause Ljud och bild visade upp mängder med olika högtalare från Totem ett märke som låter mycket bra och även finns i många prisklasser. Totem är lättdrivna och gör att du kan få en snygg setup utan att bygga ett berg av elektronik.


Hifi Musik var på plats och erbjöd även i år möjligheten att testa hörlurar.


Ca 60.000:- för högtalare och förstärkare – lät mycket bra och passar perfekt i ett modernt vardagsrum.


Totem är en trevlig tillverkare som gör spelglada högtalare, rekommenderas skarpt. De finns mängder av storlekar och utföranden att välja mellan och de är lättdrivna.
Rekommenderas skarpt.

Nya topp högtalare från KEF Reference 5, snygga eller inte ? Bra ljud och som vanligt med KEF bra dynamik och spelglädje. Även deras aktiva högtalare låter fantastiskt bra och kräver endast ström för att leverera välljud.

Kef har modern look och många färger, snygga? Tycke och smak. Ljudet är mycket bra och det är prisvärt!

Elektronik från Norska Electro kompaniet som levererade bra med driv och kontroll.
E

Här visades elektronik från CHORD som gjort sig kända för sina fina DAC:ar

Technics är tillbaka och de satsar hårt på att finnas i de flesta segmenten. Här visades kompakt stereo, hörlurar, vinylspelare och hifi-komponenter i högsta klass. Technics finaste högtalare låter mycket bra och påminner en hel del om Canton. Byggkvalitet och utseende är något de satsat mycket på och det känns lite retro men modernt 🙂


Fler och fler som använder Entreq för att förbättra signalen. Om det är snyggt med stora trälådor är en mycket bra fråga?


Fina Reference högtalare från Technics

Devialet från Frankrike, fantastiska digitala lösningar med högsta ljudkvalitet. När design och modern look möts blir det spännande!

Mycket trevliga högtalare från Vivid Audio som i mycket för tankarna till B&W. Snygg design och ett mycket naturligt och öppet ljud.

Pro-ject produkter i mängder

Pro-ject produkter och vinylsvarvar.

Läckert lackerad svarv

Canton har med senaste modellerna förbättrat ljudet till en ny nivå och låter bättre än de gjort på många år. Deras högtalare har alltid varit rena och klara men lite kalla och torra, så är det inte idag.


Snygga, bra byggkvalitet!

Elektroniken kommer från Auralic som driver och strömmar musik till Canton. Här fanns även McIntosh i form av en CD. Mcintosh är ett klassiskt märke från Amerika, de handlar om robusta byggen med mycket drivkraft och värme.

Gato Audio tillverkar både elektroniken, kablarna och högtalarna. Elektroniken är snyggt matchade med högtalarna för att få en komplett och snygg setup. Dessutom låter både elektronik och högtalare mycket bra och ligger i rätt prisklass för ett köp. Rekommenderas att titta närmare på om du vill ha en snygg och välljudande setup.

Nice högtalare från Gato, låter riktigt bra och är inte så dyra som de ser ut 🙂

Gato Audio snygg elektronik som kan matchas i färg med högtalarna. Robusta och snygga.

Vill du ha en clean setup? Då bör du titta närmare på DynAudio´s aktiva högtalare de låter fantastiskt bra och kan skapa en mycket ren installation.

Mr. Furutech – Svalander visade upp tvätt för vinyl älskare och sortiment med kontakter för att bygga eller förbättra dina kablar. Furutech är idag en av de bästa tillverkarna av kontakter.

Furutech har snart en kontakt eller koppling för varje möjlig punkt. Det handlar om högsta kvalitet och material som ska ge så liten påverkan som möjligt på ljudet. Har du bra kablar är det värt att se över kontakterna för att lyfta dem ytterligare.

En fråga du kan ställa dig är hur bra är den kabel jag köpt och vad har den för ledare och kontakter, priset avgör inte det.


Hos HIFI Consult fanns många trevliga högtalare som Vienna Acoustics

Hos HIFI Consult visade upp en fin rigg av produkter i högsta kvalitet, dock hade de misslyckats med att få till ljudet i rummet. Hela rummet spelade med och glasrutorna skallrade vid högre toner.

AVM gör mycket snygga produkter med grym byggkvalitet!

Hegel presenterade fin elektronik med högtalare från KEF. Högtalarna är den nya modellen av Blade. Ett av mässans bästa ljud och det spelades även mycket bra musik, inte bara jazz och udda inspelningar!
Det gjordes demo av olika DAC:ar från Hegel för att dui ska kunna höra skillnaden, vilket alltid är roligt.

Opus 3 sålde SACD-skivor med fin inspelning, Opus 3 var även en av de första att erbjuda riktiga DSD inspelningar.

Hos PL Audio fanns några av mässans bästa och mest intressanta produkter. Givetvis fanns produkter från DCS som skapar DA och transport av högsta klass.
En ren signal är viktigt när du har fin elektronik! Det löser PL med Istotech produkter som med åren bara blir bättre och bättre!

PL har även vinylspelare från Clear Audio


Kablar från tyska Inakustik som även ger ut reference skivor.

Fantastiska högtalare från en av de största tillverkarna Focal

Några som kan göra bra slutsteg och förstärkare är Pass labs, de är även otroligt snygga.

Mer produkter från Istotech allt från filter till ny ström och kablar. Mycket bra produkter som gör skillnad!

Svårt att inte tänka på racing när du ser ett par Focal i härlig Orange färg. Visst är dom snygga de nya burkarna och det finns många färger att välja mellan.

Isotech körde även en mycket bra demo av olika produkter för att höra vad de gör för skillnad på samma utrustning. Mycket intressant och efter det är det svårt att säga att det inte ger skillnad 🙂

I

Mer Focal denna gång i form av deras sjukt bra hörlurar, det finns två modeller som bägge fanns för avlyssning. Ska du köpa något som låter bra, har hög kvalitet, så är det bara att trycka på köp knappen!

Focal in ear, en bra lur som levererar men inte är någon extra ordinär produkt.

En av världens bästa hörlurar, Focal Utopia. Om det inte är fler som ska lyssna samtidigt är detta en bra väg till the bästa ljudet!

Även den billigare modellen av Focal lurarna är mycket bra och ger ett fantastiskt ljud. Dock är det viktigt att köpa en bra förstärkare och DAC för att få ut max av lurarna.

Marten presenterade Mingus som är en ståtlig högtalare, bra upplösning och rent ljud. Saknade dock lite soundstage och 3D känsla. Men det kan vara rummet som inte visar deras fulla potential. Härligt att se en svensk tillverkare lyckas och göra så många bra högtalare.

Min kollega Claes har äntligen fått lite mat i magen och laddat om för några timmar till….

En mycket trevlig Extreme anhängare som gjorde oss sällskap under mässans första dag.

Pathos är en tillverkare för dig som gillar rör produkter, snygg design och modernt möter retro.

Här genomfördes demo med mycket vinyl, samt prat kring hur viktigt det är med nålens vikt mot skivan. Genom att ändra på tyngden kunde bas och diskant ändras för att passa utrustningen. Spännande och gav utdelning.

Septon visade upp två stora märken Sonus Faber och Audio Research. Känns lite som möbeltillverkaren möter laboratoriet 🙂 Bra ljud även om ytan var liten och dåliga förutsättningar.

Audio Researchs produkter är inga små produkter! De är även en av de märken som funnits länge och alltid varit kvalitet i högsta nivå.

Sonus Faber gör högtalare med snygg finish och de låter även mycket bra! Ljudet är lättlyssnat och med lite extra värme.

Kvalitet är något som finns här.

Sennheiser  visade i vanlig ordning upp mängder med olika hörlurar. Ett mycket bra tillfälle att lyssna och klämma på olika modeller! Att de är en av de bästa tillverkarna är det ingen tvekan om. Men idag finns fler mycket bra tillverkare som gör hörlurar.

Classic Design visar upp fina högtalare från Italien samt elektronik från Gold Note

Läcker elektronik och fina högtalare men tyvärr lät det bara tunt och trist när jag var inne och lyssnade.

Entreq som är svenskt står för ren signal och jordförbättring. Elektronik från Grandinote.

Härlig old school med rör och retro högtalare, bra ljud och kul med live musik!

Det är inte alla utställare som tar med live instrument och även spelar på dem 🙂  Uppskattas starkt!

En blyg liten Rel bas var en av många produkter hos Hifi Agenten.

Senaste center kanalen från Martin Logan en minst sagt stor högtalare, hade varit kul att höra en full hembio setup!

Anthem som ligger i framkant gällande hembio försteg och Receivers med egen Rumskorrigering ”ARC”.

Svenska Bladelius mediaspelare och elektronik

Martin Logan med Rumskorrigering från Anthem ”ARC”.

Martin Logan i rätt rum låter mycket bra och det är svårt att inte bli imponerad av elektrostat diskanten som är stor och luftig. Tyvärr lät det inte så bra här, för mycket bas och topp och botten spelar inte ihop.

En ny hörlur från STAX skulle premiärvisas men blev tyvärr försenad och uteblev helt. Som plåster på såren fanns lurar från Focal att lyssna på.

Den läckra Mytek Brooklyn DAC:en med fullt stöd för MQA och DSD användes för återspelning.

Audio Concept spelade i vanlig ordning på MSB elektronik men denna gång även på deras högtalare. Som media spelare användes en HTPC EVO 432 byggd av Federic Vanden Poel. En maskin som i mycket påminner om våra Extreme HTPC. Roligt att se en produkt som denna hos Audio Concept, de har äntligen förstått att detta är framtiden! Extreme Solutions har jobbat med denna teknik i mer än 15år och har idag många kunder som sålt deras dyra CD-spelare och gått över till digital uppspelning via våra maskiner med tex, Roon som gränsnitt.

Även om MSB gör fantastiska produkter med högsta kvalitet har jag inte lyckats falla än. Detta tillfälle är nog ett av de bästa so far, även om jag fortfarande tycker det låter lite PA över ljudet. Extremt rent och klart men topp och botten hänger inte ihop 100% Akustisk musik och körmusik låter fantastiskt.

Quadral Breeze köks stereo eller för den som vill bära med sig ljudet. Tyvärr fanns ingen inkopplad för att lyssna på ljudkvalitet.

Myc Audio hade lyckats få till ett mycket bra ljud i sitt lilla rum. Digital elektronik Nuprime (nuforce) och stativhögtalare som jag inte mins vad de heter. Det är roligt att det kan låta så bra utan att kosta skjortan!

Sennheiser erbjöd mässbesökarna att lyssna på deras toppmodell av hörlurar i ett special bås. 500.000 Kr så har du en hörlur och förstärkare i toppklass.

Perfect Sense erbjöd ett av mässans bästa ljud med stor och luftig sweetspot och här spelades även mycket bra musik. Högtalare från Wilson Benesch snygga och inte för stora!

Som vanligt hos Perfect Sense var det elektronik i toppklass. Aurender som gör fina streaming produkter utan avkall på ljudkvalitet och bygge!

Här finns elektronik från CH Presision läcker design möter fin ljudkvalitet!

Wilson Benesch högtalare

Under lördagen var det full fart i mässlokalerna. Betydligt mindre folk på söndagen.

En ny leverantör av produkter för att arbeta med rumsakustik. Flera snygga produkter, men lite fundersam om alla fungerar för HIFI och bio. Vore kul att testa.

Akustiken är en av de viktigaste delarna när du köpt din anläggning. Många byter ut delar i anläggningen istället för att börja med att höra hur det man har låter ”Egentligen”.

Massor med produkter från MacAudio stora förstärkare, högtalare, skivspelare, kablar m.m.

Stora högtalare från tyska HECO som spelade med pondus, kanske inte den bästa upplösningen och rummet var litet och tight så mycket bas.

Plinius en blyg lite pjäs 🙂

Fantastiska hörlurar från Audio Technica här snackar vi byggkvalitet och även ljudkvalitet som ligger högre än priset! Det finns nästan en modell för varje smak och användningsområde. Rekommenderas varmt!

Audio-technica gör även bra vinylspelare som vunnit flera utmärkelser.

Naim och kablar från Chord kul att höra hur bra denna lilla anläggning lät. Det var kablarna som stod i centrum och det genomfördes demo med olika modeller av kablar.

XTZ presenterade en rad av produkter från sitt sortiment. Här ser vi deras room analyser pro som analyserar rummet och ger en bild över noder som förstör din ljudbild. Fungerar mycket bra och rekommenderas!

XTZ’s kända hembio serie som fått mycket bra kritik även utanför Sverige.

XTZ har flera modeller och storlekar på Subwoofer, de ligger även mycket bra i pris!

Vita högtalare för den som vill ha en clean setup i vardagsrummet

Naim satsar även på kompakta spelare och högtalare för dina andra rum. Utseende och presentation är toppen och ljudkvaliteten  är helt okej för storleken.

Senaste toppmodellen hos XTZ i Devine serien. En välbyggd och kompetent högtalare som nu även gått upp i pris. Tyvärr imponerade högtalarna inte på mig alls. Tror dock att det har mer med elektroniken och rummet att göra än högtalarna. Dom lät lite torra och trista utan livsgnistan och ljudbilden saknade 3D.

Högtalarna drevs av Arcam och med en CD från XTZ.

Dags för ett möte med Bacch-SP och även ett föredrag kring hur det fungerar.

DSP processor och DAC + mic som läser av dig. Här fanns även en kamera som läste av dina huvudrörelser.

Imponerande hur bra det fungerade och vilken bra 3D bild som skapades för den som satt på stolen längst fram. Nackdelen med lösningen är att det är bara en sweetspot och det fungerar även att sitta direkt bakom i men sedan blir det sämre och sämre. Det är mycket pengar för upplevelsen när den är så krävande på placering och lyssningsplats. Om tekniken skulle byggas in i försteg som tex DTS så skulle det bli en marknad för detta. Dock måste jag säga att lösningen är imponerande och bland det bästa jag hört när det gäller surround.

Styrningen sker via en Ipad, där hela DSP och mätningar kan hanteras och redigeras efter tycke och smak.

Professor Edgar en av skaparna av Bacch-SP

Vivaldi från DCS är inte bara vackert det låter magiskt men har även en magisk prislapp 🙁

Nya Contur från DynAudio, kanske en av de bästa högtalarna just nu för hyggliga pengar!

DynAudio har lyckats att göra ett par fantastiska stativhögtalare som spelar tight och djup bas samt är dynamiska och roliga.

Elektroniken kommer från Moon och låter lika bra som de ser ut! Härligt att se att det fungerar så bra med en integrerad förstärkare som inte väger 100Kg och kostar en förmögenhet.