Hifi Mässan 2016 i Göteborg

Publicerat av mathias den

Opalen & Park Avenue

Då var mässan igång i Göteborg och en rad av sugna besökare börjar att ringla in i lokalerna på hotell Opalen. Ett Hotell med trevliga lokaler!

Extreme Solutions in the house

XTZ presenterade nästa modell av toppmodellen: Devine
Klart mycket snyggare än föregående modell och lät även mycket bättre! Besviken på att de inte spelade på bättre elektronik och gav högtalarna möjlighet att glänsa. De kommer ligga på samma prisläge som SA:s senaste modell.

extreme00158

XTZ – Presenterade flera produkter ur sitt sortiment som deras kända surround högtalare som ligger mycket bra  i pris. Höjd punkten var att lyssna på deras nya Devine modell som spelades på och beskrevs vad som genomförts för att förbättra produkten. Den nya modellen är mycket snyggare och lät även mycket bättre än sin föregångare. Dock kändes det inte rätt att spela på dessa högtalare för 70.000Kr på en Arcam förstärkare och en CD från XTZ.

XTZ – Aktiva burkar snygga i vitt med center för full hemmabio setup


XTZ- Subbar som är både snygga och stora samt mycket prisvärda.

Svenska DLS börjar få en komplett familj av högtalare för väggen, där du även kan hänga en sub på väggen för en snygg installation. Högtalarna låter mycket bra och är lättlyssnade. Jag har en setup till min TV i vardagsrummet och de fungerar utmärkt och är lättdrivna samt snygga på väggen
 

Tyska Canton visade upp sina senaste topp högtalare som låter riktigt bra, dock kändes det inte rätt att spela på elektronik från Technics. Lät mycket bättre på Stockholms mässan med annan hårdvara. Canton är mycket transparanta och förmedlar bra dynamik och liv.

extreme00141

B&W som Hifiklubben visade tillsammans med bästa elektroniken från Classe var populärt och det var många besökare. De valde även att stänga rummet för olika visningar. Högtalarna är bra och även elektroniken, dock måste jag säga att B&W har halkat efter Focal, Revel mfl som spelar med bättre och tydligare perspektiv, upplösning och kontroll i hela registret. Gillar du det speciella B&W ljudet så är detta något att kolla in.


extreme00139

Classe gör mycket trevlig elektronik men deras topp serie börjar bli gammal och saknar de nya ljudformaten och stöd för streaming. Det finns inte heller någon riktig rumskorrigering men det ryktas om en ny kommande modell. Vi får se vad som händer.Buchardt fina och mycket prisvärda högtalare som säljs direkt från fabriken. De låter bra och har en bra finish. Söker du enklare stativare är detta något att titta på.
Aamp säljer kablage från Qed samt högtalare från DLS och Qacuoustics bra prisvärda produkter som passar de flesta. Qed är ett märke som funnits i Sverige under en tid och är bra silver och koppar baserade kablar som inte kostar för mycket.


Svalander – Mecka för kabelbyggare eller om du behöver delar till din skivspelare. Här finns även ett stort sortiment av Furutech som idag är en av de bästa tillverkarna av kontakter m.m.

Qed kommer starkt med nya topp kablar i rätt pris och erbjuder även olika längder samt att butiken kan terminerna och göra klart dem åt dig.

Naim gjorde en ordentlig AB test genom att byta ut en del i taget från den billigare till dyrare. Här visades även kablar från Cord och hur de kan påverka ljudet i olika prisklasser. Det var roligt att se vad de olika delarna gav för pengarna. Naim låter bra och har ett spelglatt ljud men avviker från standarden med kopplingar och kablar vilket är en miss i min bok då du vill kunna koppla ihop med olika märken och produkter.

Viola och ett par högtalare från SA som lät likt JBL och PA härlig dynamik och stort ljud. De spelade signaturen från vi i femman på vinyl, rätt coolt. Helt klart godkänt ljud även om de var bland det fulaste jag sett.

Chord mycket bra DAC och hörlursförstärkare

Ryska hörlurar som var mycket välbyggda och lät bra. Jag visste inte att Ryssarna kunde bygga ljud-produkter. Hörlurar i klass med Hifiman från Abyss. Lät bra men lite skum passform och utseende.

KEF hade satsat hårt och visade upp sitt nya flaggskepp samt flera av deras mindre högtalare.
De stora KEF burkarna är gjorda i aluminium och var blanka och stora kostande runt 1.8 miljoner och spelade starkt och med kontroll. Dock saknades soundstage och perspektivet i ljudbilden vilket många billigare högtalare gjorde mycket bättre. Jag blev inte så imponerad av dessa stora högtalare. De kräver säkert ett mycket större rum och kanske en annan setup för att briljera. Kef gör annars mycket trevliga högtalare och jag gillar dem skarpt. Kef vanliga högtalare är även mycket prisvärda och har ofta en mycket fin finish.

Perfect Sense ett av de bäst ljudande rummen på mässan och mycket intressanta produkter. Här spelades det på PMC som är en mycket öppen och levande högtalare som även spelar med ett skönt lugn. Det visades även en helt ny högtalare som heter Kii Three och den är helt digital med allt inbyggt. Ljudet som kommer ut ur denna lilla och snygga skapelse sprider sig stort i hela rummet och det är ett fantastiskt ljud som kommer ut. Detta är en mycket modern och smart lösning som passar perfekt i det moderna hemmet! Tack Perfect Sense för en mycket trevlig pratstund och bra demo!

Focal presenterade sina senaste hörlurar och det var en fröjd att lyssna på de två nya modellerna Utopia och Elear som bägge lät makalöst bra!! Högsta betyg till dessa lurar, de har bägge allt som jag söker hos en hörlur, men givetvis behövs en bra förstärkare för att få ut det mesta. Genom att ansluta dem till Pass Labs hörlursförstärkare blev magin total WOW!! Vill ha ett par Utopia nu… Roligt att veta att det endast finns 10st i världen och efterfrågan är total.

Bästa ljudet på mässan tillsammans med TAD och DynAudio hade PL Audio med sin fina Focal rigg.

Park Avenue
En ny strålande dag i Göteborg och en ny dag i ljud och bild. Häng med oss på mässan på Park!

MBL snygga nya produkter! presenterades av Audio Concept.

Mac Audio visade flera intressanta produkter som presterar bra utan att kosta en förmögenhet. Märken som Advance, Vincent, HECO, Wharfdale mfl..

Oido Audio ett par mycket trevliga högtalare som spelade mycket öppet och rent. Ger dem ett högt betyg och imponerande att få så bra ljud i ett litet rum.

Handbyggda högtalare som liknar Ino Audio´s Pip men i mitt tycke inte i närheten så öppna och levande och stor ljudbild.

Hegel  presenterade lite nya modeller och en ny vit färg som var mycket snygg och modern. Här spelades på högtalare från DynAudio och ljudet lät bra.

Voxtonus presenterade senaste modellen av sina handbyggda högtalare, dessa små lådor låter mycket bra och ger en härlig stereobild.

Lasses Hifii visade produkter från the funk firm, Eneraq, Jorma mfl.. När vi tittade in spelades inget så vi gick vidare.

Voxtonus presenterade senaste modellen av sina hadbyggda högtalare, dessa små lådor låter mycket bra och ger en härlig stereobild.

Septon visade hur bra JVC projektorerna är och hur bra bild du kan få för 50.000Kr. JVC är en stark utmanare till Sony om vem som är bäst, mycket handla om tycke och smak. Jocke fick även hela våningsplanet att lyfta när han körde sina hembio demos med 4st 12″ 🙂 Snacka om pondus! Högtalarna som spelades på var från MK och lät mycket bra. Roligt med hembio och inte bara stereo uppsättningar!

DynAudio hade bokat ett av de största rummen på hela mässan och genomförde 30m långa demos med stängd dörr. Först presenterade de företaget och deras vision, sedan spelade de musik från kommande Contur seriens stativare. De spelade 5 olika låtar med olika karaktär för att visa att högtalarna är transparanta och spelar all typ av musik. Det var en hålig upplevelse då samtliga låtar lät magiskt i det stora rummet och soundstagen var enormt tydlig och högtalarna helt borta. Elektroniken kom från Moon, som enligt mig gör de snyggare paketeringarna och låter mycket bra! Klart en av mässans bästa rum och uppsättningar. Klart prisvärt med.

Simaudio kolla in dessa snygga och bra produkter!

Ultimate Sound i Vimmerby gav besökarna en tuff resa genom att spela på mässans kanske bästa märke TAD. Jörgen spelade på de minsta högtalarna från TAD som är en stativare med rang. Att få så bra ljud i ett så litet och svårt rum är bara det otroligt. Jag har lyssnat på hela TAD serien och kan inte annat än bli överförtjust hur dessa maka lösa högtalare låter. Vill du ha ett transparent ljud som ger en bred sweetspot så kan du sluta leta de heter TAD. Dock kostar de en del pengar 🙂 TAD som ägs av Pioneer gör även mycket bra slutsteg, cdspelare och försteg. Sväng förbi Jörgen på Ultimate i Vimmerby ni kommer inte bli besvikna.

Audio Active – System Audio presenterade sin senaste top högtalare för ca 70.000 Kr. Elektroniken kom från Primare och Ansuz hade preppat med kablar och dämpning. Ljudet från dessa högtalare var mycket bra och gillade dem skarpt. Ger de stora grabbarna en match som ligger på det dubbla i pris. Lyssna på dessa de spelar all musik med otrolig närvaro och öppenhet.

En av Anthems nya AVR tyvärr spelades det inte på dessa 🙁

Hifi consult presenterade Monitor Audio, QLN, samt paradgram
Det lät helt okej hos Hificonsult.

Opus 3 sålde skivor och det är alltid roligt att höra om  Jan-Eriks inspelningsteknik och visioner

Audio technica – Visade upp sin breda linje av hörlurar och även deras prisbelönta skivspelare. Gillar deras hörlurar de ger ett mycket bra ljud för pengarna och ger rent ljud inte någon överdriven bas osv.. Säkert flera som tycker de är för raka och vill ha mer bas och över driven dynamik.

AVM elektronik och massa spännande produkter av olika slag

Burmister spelade på deras fina multimedia försteg och två monosteg samt deras egna högtalare. Denna setup borde låta bättre och har hört dem förut med bättre resultat. Byggkvalitén är galet bra och det osar kvalitet.

Detta var en riktig skivspelare som kostar mer än 300.000 Kr (Holy shit). Ludde gjorde en härlig genomgång av denna spelare som måste köpas i delar och äter upp dina sparslantar för maximal upplevelse.

Här spelades även på Sonus Faber och Audio Researh ljudet lät bra och det är alltid roligt att lyssna på musik med Ludde.

Septon visade upp Marantz modeller och Klipch här fanns även nyheter från Rotel och Elac som nu har Andrew Jones med i utvecklingen. De gör mycket bra högtalare till en liten kostnad! Är du ute efter något billigt som låter bra är det ett tips att lyssna på nya Elac.

Arcam visade upp sin elektronik och deras nya streaming lösningar. De gjorde även en intressant demo av DIRAC som de har inbyggt i sina försteg. Dirac är ett svenskt företag som arbetar med rumskorrigering och är ett av de främsta. Bra ljud och bra produkter med dagens behov av finesser och rumskorrigering.

Hifi-Agenten spelade på nya Martin Logan högalare och elektronik från Bladelius. Den nya modellen har dubbla basar samt inbyggd rumskorrigering. Denna setup lät helt okej, men tycker inte att de kom hela vägen. Basen var inte dynamisk och spelade med hela ljudbilden. Det är något visst med upplösning och spridningen på elektrostater, men de blir inte samma som vanliga element som ger lite mer kontur och sväng i mellan registret samt bättre knyter samman basen.

Audioactive visade upp flera trevliga produkter med allt från högtalare från Raidho och elektronik samt kablar och förbättring från Ansuz. Mycket trevliga produkter och låter toppen. Här visades även Aavik integrerad förstärkare med mycket läcker design och bra ljud.

Ljud och bild var på plats och sålde tidningar

Demo skiva av DTSX med några fantastiska musikspår helt inspelade digitalt för DTSX säger bara WOW !! Denna måste fixas för att köra hemma 🙂

Min kollega Claes som hängde med mig under mässan.

Bülow/Steensen presenterade: Elektronik från kända Mark Levinson i from av mediaspelaren 519 som strömmar och spelar upp Tidal. Försteget 523, Monoblock 536 och högtalare från Revel, modell Salon 2.

Tyvärr fick vi inte avnjuta en korrekt ljudbild från Revel och Levinson på grund av fel i uppsättningen. Det saknades både stereoperspektiv och bas, högtalarna stod även för lite invridna vilket gjorde att det inte släppte från högtalarna. Mycket trist när jag vet hur bra dessa högtalare och vara mycket sugen på att lyssna på en hel rigg från Harman-Koncernen. Så för min del blev detta en stor besvikelse. Döm inte ut Levinson och Revel efter detta, de är en av de bästa tillverkarna.

Andra sidan av rummet bestod av JBL och Acurus produkter som användes för att dema hemmabio. Bilden skapades med en projektor från Sim2 som visade en bra bild även fast rummet var ljust. Dock var projektorn en stor besvikelse då det var massor av regnbågar något som var länge sedan jag såg. Tydligen var detta en instegsmodell som ersätter en platt tv (Sim2xTV) för ynka: ca 160.000 Kr

Ljudet var mycket rent och kraftfullt utan att låta överdrivet i bas och JBL högtalarna gjorde ett mycket bra jobb med att ge en härlig bio känsla.
Dock gillar jag personligen mer dynamiska högtalare med fler element som ger ett fylligare och mer nyanserat ljud. Kul att se lite JBL pro i Sverige vilket inte är så vanligt och varför är det så lite mässor som fokuserar på hemmabio?

Acurus ACT4 är en ny processor som stödjer både Atmos och DTSX. Det var roligt att klämma och se denna pjäs i verkligheten.
Processorn kostar strax över 100.000 Kr i Sverige och ska ge ett mycket bra stereo ljud och erbjuda bästa möjliga ljud i hemmabio.  Detta är ingen processor som tävlar med trinnov då den saknar rumskorrigering. Däremot finns en 7-bands manuell PEQ som kan ställas för samtliga högtalare. Hoppas kunna få hem denna processor för test i vår biogrotta och se hur den står sig mot Anthem AVM 60 som kostar mindre än hälften. Det är roligt att det kommer fler processorer med de nya formaten som är bättre än Marantz och Yamaha.

JBL visade även ett mycket prisvärt slutsteg (SDA 7200) med 7 kanaler av Hypex steg för runt 30.000 Kr. Effekten ligger på 200w/kanal vilket är bra för priset och ett litet format, frågan är vilka Hypex moduler det bygger på. Det blir blir och fler som börjar förstå att Hypex är otroligt bra och ger dig fördelen med digital teknik utan att förlora ljudkvalitet.

Acurus ett Amerikanskt företag som nu säljer både processor och slutsteg för den högre ligan av pro och hemma användare. Deras slutsteg heter A2005 och ger 5 x 200w i klass AB.

Acurus visade även en komplett integrerad modell Aries.

Audio Aktören från Norge, presenterade ett ax plock av gamla och modifierade produkter. Snygga slutsteg men svårt att avgöra om detta var bra eller inte.

Revox visade upp allt från egna kompakta fulla system samt mediaspelare, fjärrkontroll och högtalare. Gillade deras programmerbara fjärrkontroll som var snygg och skön i handen.

MIT – mycket speciella produkter och intressanta lösningar för kablar och strömhantering. Denna fina strömfördelare kostar ca 25.000Kr

Wilson högtalare och fet elektronik från MCintosh tyvärr spelades det inte så mycket när vi besökte rummet så kan inte avgöra hur bra ljudet rummet hade. Har aldrig hört något jag gillat på ett par Wilson högtalare så får hoppas det kommer kommer ett tillfälle snart.

Audio Concept visade upp nya högtalare ”muraudio-px1” samt ny elektronik från MBL som var mycket snygga och välbyggda.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *