Reportage – HEM High End Mässan i Stockholm 2018 Söndag

Publicerat av mathias den

Mässdag 2 Sondag, Vi tillbringade hela dagen på Lundqvist & Lindqvist i närheten av Centralen i Stockholm. Det var lagom mycket folk och det fanns tid att både lyssna och prata med bekanta och utställare.

Svårt med parkering så hittade en lucka vid stadshuset.

Lokalen för dagens mässbesök är Klara Strand och L&L.

Bergsala Handic (Betyg 8/10 Bra demo och mycket trevliga)

Här finns hörlurar för alla som gillar bra ljud, både öppna och slutna konstruktioner. Lurarna är sköna att ha på huvudet och samtliga modeller är med en mycket bra upplösning och transparens. Audio-technica är även kända för sina skivspelare och pickuper.

Premiär av den nya Art-1000 en pickup som är revolutionerande, spolen är placerad precis ovanpå nålen. Extremt snabb och reaktiv för skivspåret.

Här kunde du välja att lyssna från din telefon, vinylspelaren eller egen mediaspelare om du hade en sådan.

Nya toppmodellen, spelade mycket bra, öppen hörlur med extremt bra upplösning och tight ljud.Denna kräver en bra förstärkare för att släppa 100% ska du använda en bärbar spelare är modellen under bättre som är mer lättdriven.

Förutom att testa hörlurar kunde du som besökare hälsa på de fina husdjuren 🙂

Detta är mina favoriter har ett par sedan en tid tillbaka och de både låter toppen och är mycket sköna att ha på sig. Modellen finns med sladd eller som trådlös.

Konto Acoustics  (Betyg 7/10 Dämpning till rätt pris)

Från Finland kommer konto som tillverkar absorbenter, det är naturliga material och de kan målas i önskad färg. När du beställer kommer de 6-pack och till ett humant pris.

Plattorna görs av pressad torv och påverkas inte av fukt och vatten.

Det som är läckert med Konto produkterna är att de kan beställas med tryck eller med pressat motiv. Idag finns bara absorbenter och inga diffusorer men detta kan vara ett alternativ om du behöver dämpa lite i ditt lyssningsrum.

Friedrich Wikland (Betyg 6/10 Bra ljud och udda produkt)

Friedrich Wikland är en av skaparna av dessa speciella högtalare, de kommer från PA och disco världen och tyckte det saknades något lite roligare än traditionella svarta högtalarlådor. Högtalaren är en koaxial 8″ som är snyggt monterad i ett hus av många lager trä. Högtalarna har används vid flertalet stora fester och tillsammans med botten sub kan de skapa en fest för flera tusen besökare. Modellen heter Riemann 8.

Fronten monteras med hjälp av magnet och valfri färg kan monteras lätt.

Påminner mycket om en lampa. Högtalarna har även hängts upp i träd för att sprida ljudet på stora evenemang.

L&L Open Space

Audio Concept (Betyg 9/10 Mycket bra ljud och en mycket spännande pickup)

Audio Concept har i år lyckats mycket bra med att kombinera produkter som levererar tillsammans. Det fanns dynamik, effekt och en vinylsvarv som lätt magiskt.

Avantgarde Zero XD heter högtalarna, de är av aktiv modell och behöver inget extra förutom en signalkälla.

Zero XD är en stor högtalare men inte så djup och har ett mycket modernt och spännande utseende. De spelar mycket öppet och transparent med en botten som kan flytta berg.

Till försteg användes Bach-sp som gör sig bäst som 3D-spelare för den som vill få en än bättre illusion av sin musiklyssning.

Stromtank är en spänade produkt som ersätter strömmen med batteridrift, du får en högre effekt och mycket renare återgivning. Batterierna är av lithium-ion modell och kraftiga nog att driva en större anläggning på ren batteridrift i tre dygn. Skulle vara spännande att testa.

DS-Audio pickup med optisk avläsning, en ny revolutionerande teknik där nålens rörelse avläses optiskt. Några smarta Japaner har lyckats hitta något nytt för alla vinyl-älskare!
Måste säga att det är något speciellt över denna pickup för ljudet är mer transparent, tight och en grym timeing. Det var tydligt vad som hände med ljudet när det växlades mellan digitalt och vinylljudet. Grymt!

Denna lilla nätta låda följer med till pickupen som går att montera på alla vanliga vinylspelare.


Robban gjorde en redogörelse för hur den nya pickupen fungerar och vilka fördelar den har.

Audio Concept – Stax (Betyg 8/10 Äntligen fanns de på plats, men saknade flaggskeppet som är en mer vanlig hörlursmodell)

Stax har varit efterlängtade på mässan sedan länge och det var roligt att sitta ner och lyssna på de olika modellerna och förstärkarna till dem. När du lyssnat på den bästa är de andra inte roliga längre! Klart en av de bästa hörlurar jag hört med både bra botten och upplösning. Förstärkaren är viktigare än man tror, testade att köra de bästa lurarna på billigare modellerna och det hämmade lurarna mycket. Ska du ha ett par bra hörlurar och det är okej att de är öppna så bör du lyssna på Stax.

Fin elektronik och fina kablar och kontakter.

Retro är bara förnamnet om de är snygga eller inte är en smaksak.

PS Audio (Betyg 7/10 Fin utrustning, men högtalarna lät så mycket bättre i det andra rummet)

Fina högtalare från Wilson Audio Sabrina högtalare och en batteritank från stromtank. Här spelades det vinylskivor.

L& L Open Space

Hifi Agenten (Betyg 9/10 Martin Logan lät mycket bra samt bra kombinerat med nya Anthem! Mycket trevlig demo)

Bladelius Brage helt analog integrerad klass A-förstärkare. Ger effekt på 2 x 50w 8ohm.

Anthem är ett amerikanskt märke som länge varit i topp inom hemmabio. Nu satsar de även på att ta mark inom stereo lyssning deras nya serie har både integrerat och för och slutsteg. Det är extremt välbyggda produkter som har ett snyggt yttre och mycket bra dsp teknik för rumskorregering. Även ria delen är byggd med extra stöd för att olika pressningar i 6 olika kurvor som standard. Alla ingångar är ställbara och kan konfigureras med gain, filter osv. Slutsteget har även det en stor skärm som visar effekten i en snygg grafisk presentation. Givetvis går det att styra slutstegets inställningar från skärmen med som tex hur det ska stängas av osv.

Högtalare var Martin Logan som var inställda med ARC från Anthem för att anpassa sig till rummet. Högtalarna lät makalöst bra och du satt på rätt sweetspot! Det är nog bland det bästa jag hört från ML på lång tid. Perfekt matchning med elektroniken från Anthem, mätmicken gjorde att basen blev tight och mycket bra integrerad med högtalaren. Som vanligt med elektrostater så krävs det att du sitter rätt inom deras spridning för att inte tappa fokus och balans.

AAMP  (Betyg 6/10 Okej ljud, bra musik, för litet rum)

Qed är tillbaka och erbjuder ett stort sortiment av olika kablar. Mycket kabel för pengarna och oftast välbyggda.

Fin elektronik och bra högtalare, tyvärr kom de inte till sin rätt i detta rum. Blev för mycket bas och stereoperspektivet blev inte så bra.

Genelec  (Betyg 8/10 Små extremt bra högtalare som bara är att plugga in)

Dem modell som var på demo i dag var The ones som består av tre modeller. Här var det den stora versionen som imponerade starkt på mig. Dessa skulle jag gärna äga ett par utav. Vill du slippa ha en massa olika delar som försteg, slutsteg osv.. så räcker det med högtalarna och en bra dac. Detta är den mest sålda modellen i Finland för de som gillar hifi.

HIFI Kit  (Betyg 7/10 Fint ljud, hade varit kul med ett större rum och stora Guru högtalare)

Guru från Ingvar Öhman är små högtalare som spelar ”STORT” och med fantastisk musikalitet. Det finns bas som många tror kommer från en extra subbas 🙂 Men som alla små högtalare handlar det mycket om att inte ha ett för stort rum, då finns det bättre högtalare från Guru.
Det hade varit roligt att lyssna på deras stora golvhögtalare som jag endast hört i form av PI60. Mycket prisvärda högtalare är du ute efter små högtalare är detta något du bör lyssna på! Bor du i lägenhet är detta det enda du behöver. De är dessutom mycket lättdriva och kräver ingen dyr utrustning för att fungera.

Septon  (Betyg 9/10 Snygga högtalare och fin elektronik i symbios)

Hos Septon var det Sonus Faber och Audio Research som stal showen! Vilka snygga högtalare och vilket hantverk! Som om inte det var nog gav de ett mycket bra ljud tillsammans med elektroniken som är byggd som en stridsvagn. På slutet av Sondagen spelades det extremt högt och det visade vilket kontroll högtalarna har och slaglängd.

Här fanns även Marantz och Elac som är två mycket kända märken och även billigare.

Hifi Kit

Supras strömlister är välkända men visades upp tillsammans med olika strömkablar

Avantgarde Acoustics (Betyg 7/10 Superkul att se dessa enorma högtalare)

Avantgarde modell Trio som är så stor att hela scenen behövdes för att ställa upp dem. I mitten är de basmodulerna och sedan är det hornhögtalare på sidorna. Elektroniken är deras egen samt finaste digitala enheterna från DCS.

Otroligt stora högtalare!

Baslådorna är stora och välbyggda, integrerar mycket bra med hornen utan att ge en subbas karaktär.

Elektroniken som styr dessa nätta högtalare är inte sämre den, detta är toppklass.

Tyvärr blev ljudet inte mer än bra i mina öron. Tycker att det saknades midbas och toppen blev för jobbig. Däremot fanns allt annat dynamik, kraft, upplösning osv.. Tycker att de mindre modellen lät bättre i Audio Concepts demo rum.

YTZ (Betyg 7/10 Kul med hemmabio! Bra demo!)

XTZ visade senaste högtalarna från Divine serien med deras nya digitala slutsteg Edge A2-300 och en demo av hemmabio med deras THX Ultra Cinema system.
Divine högtalarna lät helt okej, saknades botten och soundstage vilket säkert har med placering och inställning att göra.

Hemmabio demon var bättre, men blir förvånad att man plockat med sig ett 5.1 och Arcam som försteg och inte använder Dirac. Detta gjorde att ljudbilden inte blev homogen och du lyssnade på 6 högtalare istället för att njuta av en ljudbubbla. Tror säkert att XTZs system för hemmabio kan låta riktigt bra med rätt förutsättningar och rätt konfigurerad elektronik. XTZ gör fina produkter som är mycket prisvärda och letar du efter billigare högtalare eller en bra subb till rätt pris är detta något att titta vidare på. Hoppas på en bättre optimerad demo nästa gång, detta hade kunnat bli något extra grabbar!

Många element är det i Cinema serien.

Iotavx är nya för och slutsteg som ligger mycket bra i pris och är riktigt snygga. Slutsteget som användes i hemmabio demon har 7-kanaler ett bra alternativ för att bygga ut bion med bättre kontroll och driv.

Arcam och Iotavx som drev hela hemmabio riggen.

Samtliga demo klipp var Atmos, hade varit kul om de hade kört 5.1.2 så hade detta varit mer intressant och modernt. Gillade skarpt att det varvades med video och stereo demos! Bra gjort!

Små trevliga aktiva högtalare som du bara pluggar in källan och kör.

Instereo (Betyg 7/10 Test av kablar från Chord, Naim och Audio Vector helt okej)

Fin elelktronik från Naim, brukar låta bra med rätt högtalare och denna setup var samma förra året. Trevligt ljud från små fina högtalare. Chord gjorde demo av olika kablar och vilken skillnad det gör att byta ut dem en efter en. Det var roligt att de även gjorde en demo av en nätverkskabel för streamingen. Det var även premiär för en ny strömkabel som lät bättre än innan bytet 🙂

Fin svarv som inte användes så länge jag var i rummet.

Audio Vector högtalare.

Naims multispelare

MACAudio (Betyg 7/10 Mycket prylar av olika slag, Heco spelade som förra året)

Läcker spelare med en mycket speciell matta.

All about the box

En till fin svarv.

Kablar, nästan som att gå in i butiekn?

Blandade tillbehör, ja här fanns både det ena och det andra….

Advance kina hifi, kan inte klaga på byggkvaliten.

Tyska Heco gör bra högtalare och denna modell spelade på bra inne rummet.

Plinius och Vincent.

Advance fin modell i vitt utförande, kanske en köks stereo?

Vincent har funnits en tid i Sverige och låter bra och är välbyggda.

Fitzpatrick (Betyg 8/10 Mycket fin design, synd bara att det är så dyrt!)

Riktigt fina diffusorer och absorbentplattor, leverantören kan även hjälpa till att räkna ut hur du ska sätta dem, samt vilken typ av panel du ska använda till just ditt rum.

Här finns något för alla.

Det finns även många olika material som denna som är i frigolit och inte väger något alls men ger en bra effekt och blir snygg på väggen.

Perfect Sence (Betyg 9/10 Ett av de bästa rummen på mässan, stort plus för digital teknik som känns modernt!)

Högtalare från Svenska Boenicke, fint hantverk och egen design. Spelades på både de stora och små högtalarna under mässan.

Modern elektronik i from av Mola Mola som är en heldigital lösning med försteg, dac och slutsteg. Det spelades även på dac från CAD som även stod för mediaserver och jordning..

Högtalarna spelar öppet och levande och blommade ut mer och mer under mässan.

En fin svarv från Vertere.

En mycket bra dac från CAD som ger en härlig analog känsla.

Mola mola försteg med inbyggd dac. Kan styras helt trådlöst via den medföljande appen.

Mola mola slutsteg, byggda av Bruno på Hypex och är hans optimerade version av de bästa digitalstegen från Hypex. Driver alla högtalare så bli inte lurad av storleken.

Jordning och mediaserver från CAD.

En mycket trevlig mässa är slut och det är dags att åka hem och ta hand om bilderna och försöka smälta alla intryck och tankar som kommit upp under helgen.

Tack för att ni följde med oss både fysiskt och digitalt.

Mathias
Extreme Solutions