Reportage – HEM High End Mässan i Stockholm 2018 Lördag

Publicerat av mathias den

Lordag morgon, klockan är snart 10:00 och det är kall och kö för att komma in på årets High End mässa. Som tur är har vi planerat hur vi ska lägga upp dagen för att inte missa något spännande. Vi har vikt dagen till att besöka Sharaton hotel och Coor. Årets mässa pågår som förra året i tre olika byggnader och här finns allt för att bygga din dröm anläggning. Eftersom mässan inriktar sig på High End är de flesta produkter i den högre prisklassen och kan kosta långt över en miljon. Är du intresserad, häng med oss på en tur genom lokalerna.

Lordag – Sharaton Hotel, Coor Konferens

Tjejerna som stod i kassan hade fullt upp med att ta betalt och hjälpa alla besökare in i lokalen. Genom att erbjuda både swich och kontakt betalning gick det smidigt att komma in även om kön var lång. (bilden är tagen under dagen).

Pause (Betyg 8/10 Snygg presentation, bra ljud och passar många)

Pause är en känd Stockholmsbutik, som satsar stenhårt på att inkludera dig i familjen av Totem ägare. Ett stort rum fyllt med olika modeller a högtalare och prisklasser. Totem är lättdrivna och spelglada högtalare som lätt faller i smaken. Det finns bättre högtalare om du söker det allra bästa gällande upplösning och soundstage, men söker du en riktigt bra högtalare som spelar all musik är detta något att titta närmare på. Jag är mycket imponerad även av de små modellerna som spelar stort och även med fyllig bas för sin storlek.

Elektroniken på högersida är från Gator, snygga och välbyggda produkter som skapar en minimalistisk setup.

Här fanns även rörbestyckade förstärkare som PrimaLuna.

Peach three trevliga och mycket prisvärda förstärkare.


Vill du inte ha något stående på golvet så kan dessa monteras på väggen.

PL AUDIO Keith (Betyg 9/10 Mycket bra demo av IsoTek, kul att höra om Focal samt bra ljud)

IsoTeks grundare Keith var på plats hos PL Audio för att presentera och förklara varför du behöver ren ström och hur deras produkter kan hjälpa dig på vägen. Genom att börja med en vanlig strömfördelare från ”IKEA” och standard kablar, klättrade demon upp i kvalitet och nya sladdar och strömhantering byttes ut. Det var mycket spännande att lyssna på skillnaden på varje steg. En sak som många gör fel är att byta ut en kabel till en fin och sedan kör resten med standard. Då är det bättre att uppgradera alla till en lägre nivå för att få en bättre balans och vinst. Keith är en glad och humoristisk person som gärna bjuder till lite extra!

Små läckra produkter från Pathos

Lansering av nya Focal Kanta, damen på bilden är representant från franska Focal. Hon berättade om högtalaren och vilka material som används och färg som kan beställas. Högtalaren kostar runt 80.000:- om jag mins rätt.

Som vanligt hos PL Audio var det elektronik och kablage i högsta klass med både Pass Labs och DCS i kedjan.

Här ser vi material och färg på nya Focal Kantra.

IsoTek har både passiva produkter och aktiva produkter som genererar ny ström. Att använda ny genererad ström passar bäst på vinylspelare och dac, produkter som inte kräver så hög spänning. Har du slutsteg ska inte dessa produkter användas då förlust lätt kan uppstå.

Mängder med olika kablar från IsoTek.

En skön plats att vila benen eller ta en fika på Coor.

Connaisseur AV (Betyg 7/10 Snygg presentation, bra ljud men saknades något extra)

Alluxity visade upp elektronik i den ovanliga färgen orangesilver, är det snyggt? Jag tycker att det är mycket snyggt, men kan bli svårt att matcha med något annat som ofta är silver eller svart.


Högtalarna finns i flera färger och kostar runt 200.000:- beroende av vilken färg och lack som är beställd. Ljudet är öppet och levande, en bra högtalare i rätt rum.

Snygg och modern elektronik som är mycket välbyggd. Gillar att det skärmar som visar tydligt vad du gör och ger möjlighet till inställningar.

Kontakter från välkända Furutech, kanske världens bästa kontakter?

Bülow & Steensen (Betyg 6/10 Fina högtalare från JBL, fin elektronik, presentationen blev inte bra på grund av det lilla rummet)  

Fina klassiska högtalare från JBL, som kostar runt 150.000:- bra upplösning och driv, samt en kraftfull bas som ger ett live liknande ljud. Högtalarna är lättdrivna och roliga att lyssna på, saknar dock spridningen och soundstage som många andra hifihögtalare återger. Om det är bra eller dåligt kan endast du som lyssnare avgöra. Detta är en högtalare som spelar all typ av musik och roligast är så klart rock och disco med den härliga basen i botten.

Elektroniken som drev högtalarna är Levinsons integrerade förstärkare som låter makalöst bra. Den är komplett med bra dac och slutsteg som driver stora högtalare.

Ett extra plus för musiken som spelades under demon, som började med Liberty som nu börjar bli ett känt spår i Hifi-svängen.

Levinson har nu lanserat en vinylspelare som heter N515 och ska vara toppklass. Svårt att säga mer än att den var snygg och välbyggd och har en nätt prislapp på 130.000:-

Dynamax Audiolabs (Betyg 4/10 Stora högtalare som säkert har hög potential men det visades inte på mässan tyvärr)

Coor open space

EAD Sweden (Betyg 5/10 Hembyggda högtalare som låter helt okej, men de försvinner lätt i mängden och det finns så mycket som är bättre)


Utvecklingen går framåt och i år presenterades två modeller en vit och en gulvit modell. Bägge högtalarna låter helt okej och spelades upp med hjälp av enklare elektronik och dator.

Lasses Hifi (Betyg 6/10 Stort plus för demon, Gold Note och Harbeth lät mycket öppet och rent men lite tunt och utan botten)

Engelska monitorer från Harbeth som har en tydlig retro design och ger ett mycket öppet och transparent ljud. Tyvärr finns inte mycket till botten och med fel musik kan det bli lite för mycket av det goda.

  
Gold Note stod för mycket av elektroniken och deras nya multimaskin är en mycket prisvärd och komplett lösning. Den klarar även av att hantera inkommande MQA vilket är fåtalet som klarar idag.

Coor Conference Plan1

IFI börjar bli ett välkänt märke inom hifi världen, de finns alla möjliga konverteringar, transporter osv. Låter bra och kostar inte så mycket.

Tansient Design (Betyg 6/10 Stora högtalare & kina elektronik och på andra sidan Bryston, trevlig demo och helt okej ljud)

Flera bra produkter från Kina som ligger rätt i pris och låter bra.

Roligt att se Bryston på marknaden igen, här visades en helt ny serie av produkter med allt från CD till slutsteg. Produkterna låg rätt i pris och med en hög byggkvalitet.

Brystons egna högtalare, stora högtalare med många element som kan spela djup bas och med en bra spridning. Tyvärr var högtalarna nya och inte inspelade så de lät lite torrt. Det hördes tydligt att dessa högtalare skulle gilla ett större rum och kanske lite starkare elektronik. Fint bygge och hoppas höra dem igen.

Oido Audio ((Betyg 4/10 Öppna högtalare med många element, fungerade inte alls i rummet, basen slog ut allt)


En annorlunda konstruktion av högtalare som spelade med stor bastyngd och spridning. Tyvärr slog högtalarna ut sig själva på grund av det lilla rummet. Har hört en annan modell förra året som lät riktigt bra, tror även dessa högtalare låter riktigt bra i rätt rum och anläggning. Bättre lycka nästa gång.

Lukase Audio (Betyg 6/10 Helt okej ljud, men ingen demo glöd)

Golvhögtalare RAW 12, mängder av element på både fram och baksida. Högtalaren är utvecklad i sverige och bygger på en teknik utan delningsfilter. Högtalarna låter levande och öppet, helt klart en trevlig högtalare om du gillar hur den ser ut. Lukase Audio kommer från Gotland och är för mig en ny bekantskap. Här presenterades även monosteg från Acoustic Imagary ATSAH 500 som är Hypex slutsteg med 1200 moduler och strömhantering.

Rivera/PS Audio (Betyg 8/10 Mycket bra ljud, fina förstärkare och mycket trevlig)

Jag har tyvärr inga goda erfarenheter av Wilson högtalare, vilket gjorde mig mycket glad när jag steg in i rummet och ljudet var så bra. Härlig spelglädje och inte bara upplöst utan även en bra soundstage i rummet. Fina välbyggda slutsteg som levererade vad högtalarna behövde för att blomma ut. Mycket trevlig bekantskap med tillverkaren som presenterade sina produkter.

Buchardt (Betyg 8/10 Mycket bra ljud, snygga och minst utrustning)

Buchardt har imponerat på mig under flera tillfällen både på grund av ljudkvalitet men även hur prisvärda högtalarna är. Dagens demo erbjöd mängder med rolig musik och högtalarna spelar tight och med riktigt bra basdjup för att vara små högtalare.

Läckert minimalistiskt men snyggt presenterat och trevliga representanter från företaget.

Vox Tonus (Betyg 6/10 Små högtalare, med bra 3D ljud)

Har nu sett högtalarna under flera tillfällen och de låter bra och ger en härlig 3D känsla på uppspelningen. Nytt för mässan var en inbyggd basmodul i stativen som ger lite extra botten utan att göra högtalaren större. Gillar du designen och vill ha något mindre är detta kanske något att lyssna på?

Musical Hifi (Betyg 7/10 Bra ljud, fin elektronik men inget extra)

Fina produkter i form av Valvet, kablar från bibacord och högtalare från Svenska Mårten.

PL AUDIO ((Betyg 10/10 Bäst ljud, fina produkter och trevlig musik)

Även denna gång fastnade vi hos PL Audio i deras andra rum som bestod av lite finare modeller av Focal och elektroniken. En helt ny modell av Focal som heter Scala utopia Evo, högtalaren liknar föregående Scala med helt nya element. Skulle säga att allt var bättre, upplösningen, rymden och högtalaren spelade med mer energi och engagemang än tidigare. En av de mäktigaste ögonblicken under mässan var just i detta rum när det spelades körmusik, det var enormt bra närvaro och det kändes som du satt i publiken längst fram.
    

Sheraton Open space


Hifi & musik var på plats och även i år kunde du testa olika hörlurar.

Opus 3 sålde skivor.

Hifiklubben (Betyg 7/10 Stort rum, mängder av produkter, blandad kvalitet)

Mängder med skivspelare och elektronik från Heos, Denon, NAD, Classe, Lyngdorf, Stainway m.m.

Classe elektronik som funnits länge, känns som det är dags för dem att ersätta hela deras topp linje med nya produkter som är bättre uppdaterade med dagen teknik.

Fina hörlurar från B&W låter riktigt bra och är sköna på huvudet.

Nya produkter hos Hi-fi klubben för pro installation, både multikanal och en mindre modell.

En prisvärd lösning för att få ljud på en restaurang eller sportbar.

Här ser vi senaste modellerna från B&Ws topp.

B&W enklare serie av högtalare.

Senaste modellen från Classe som är en integrerad lösning.

Nad förstärkare och försteg i deras finare serie, en mycket lyckad lösning som är modul uppbyggd för bättre framtidssäkran.

Aktiva högtalare från Dali kan köras helt utan kablage och styras direkt från mobilen eller genom att dra på högtalaren.

Lyngdorf har gjort flera bra produkter och deras room perfect är ett bra tillskott till att förbättra rummet. Deras produkter är digitala hela vägen vilket är framtiden.

Nya vägg högtalare från Lyngdorf.

Hifi Consult (Betyg 8/10 Bra ljud, fina högtalare och elektronik, bra demo)

AVM satsar hårt på att visa hur välbyggda deras produkter är, det är roligt att se under locket och de ger en bra bild över vad du köper.

AVM har många produkter och alla är dom mycket välbyggda och snygga enligt min smak.

Lite blandad kompott i uppsättningen och det är bra elektronik som levererar. Fin presentation av hifi-konsult och bästa ljudet jag hört i detta rum. Rummet har alltid haft problem med bashanteringen och stående vågor som förstört det bra ljudet, men inte denna gång.

Swalander Audio (Betyg 8/10 Trevliga produkter och trevlig personal)

Hos Swalander finns något för alla inom hifi. Mycket tillbehör och fix för vinyl med störst är de så klart på kablar och tillbehör från Furutech.

En ny smart lösning presenterades från Furutech som hjälper dig både att hålla kablen sträckt från uttaget men även att ta bort störningar som kommer ut ur uttaget. Smart lösning som kan anpassas i olika höjder beroende av ert behov.

Mängder med kontakter i guld, silver och rodium. Mumma.

HEGEL (Betyg 7/10 Bra ljud, inget extra)

Produkter från Hegel och högtalare från Danska DynAudio. Här spelades bra musik och ljudet var det inget fel på.

VOXATIV (Betyg 7/10 Bra ljud, snygg presentation)

Voxativ kommer från Tyskland och gör handbyggda högtalare, rör förstärkare och kablar. Ljudet var öppet och levande med mycket spelglädje och värme. Basmodulerna gav en bra botten och det kanske inte är mässans mest korrekta ljud men mycket trevligt att lyssna på!
Vad du tycker om designen är en bra fråga? Kul med nya produkter!

CANSEDA (Betyg 7/10 Fina högtalare, bra musik, fin presentation)

Canton visade upp att det går att spela rent och fint på även billigare och enklare elektronik med deras högtalare. Bra ljud, rent och klart och med bra driv.

Ska du bygga hemmabio finns färdiga lösningar för Atmos.

Ortofon + Pro-ject (Betyg 6/10 Fina produkter, trist demo)

Pro-ject spelare, mycket fin!

Här spelades vinyl i ett litet rum, med svår akustik.

Audio Nord (Betyg 9/10 Mycket bra ljud och fina produkter!)


Ett av mässans bästa ljud utan tvekan. Magico spelar mycket bra med rätt elektronik och matchinig, rummet innehåller även mängder med ljudförbättring, vilket säkert är en stor bidragande faktor till det bra ljudet.

Ljudtema (Betyg 8/10 Mycket bra ljud, kul presentation)

Representant från PMC som berättar om hur högtalaren är tillverkad och deras resa med BBC. En högtalare som låter mycket musikalisk och öppen i mellanregistret. PMC lät mycket bra tillsammans med elektroniken från Arcam. De spelade på sin nya integrerade SR250 som driver med klass G. Flera live konserter spelades upp med mycket gott resultat. Klart en av de bättre på mässan.

Sharaton open space 

Technics (Betyg 7/10 Bra ljud, roligt att Technics är tillbaka!)

Ny skivspelare med unik pickup som även går att köpa löst för att uppgradera sin befintliga spelare. Mycket bra ljudåtergivning från vinylspelaren, något som de varit bra på i många år.

Mycket välkända svarvar!

Mycket lyckade högtalare som spelar stort och dynamiskt.

Hörlurarna lät fantastiskt i toppen och mellanregistret men hade ingen botten, frågan är om de krävs en bättre förstärkare eller om det är så de låter?

Electrokompaniet + KEF (Betyg 7/10 Bra ljud, fina produkter)

Kef är ett välkänt märke och är mycket duktiga på att göra moderna och snygga lösningar i rätt pris! Sedan att de även låter bra gör inte saken sämre 🙂 Elektroniken var från Electrocompaniet.

I anläggningen fanns även fina produkter från Chord både försteg och DAC.

Sharaton Open space

Lordagen är slut och det är dags att vandra hemåt…

Länk till söndagen


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *