Sweetspot 2018 Lördag

Publicerat av mathias den

Mässans första dag leder mot sitt slut och det är dags att göra sig klar för middag och något gott att dricka.
Första dagen har varit toppen med bra väder, många trevliga utställare flera bilar och rum med bra ljud.

Följ med oss och inspireras av dagens händelser och utbud, hoppas vi ses i morgon söndag då mässan fortsätter.

Många förväntansfulla besökare, väntade utanför ingången till Sweetspot. Mässan öppnade klockan 10:00 med en stark smäll.

Mässan öppnades med att Tonny från Ljudbyggarna smällde av ett kanonskott. Det var en häftig smäll och ingen förväntade sig att detta skulle komma.

Exakt klockan 10:00 small startskottet på Sweetspot 2018 och mässans arrangör Björn hälsade alla besökare välkomna. Kanonen avfyrades med hjälp av en fjärrkontroll och Tonny från Ljudbyggarna hade läget under kontroll.

Kön slingrade sig upp mot parkeringen, intresset för årets mässa var stort. Mängder med spännande produkter, bilstereo, hemmabio detta var platsen att hänga i helgen.

Besökare tvingades att bära ett mycket manligt ”åkband” i härlig 80-tals rosa.
När du är kittad, är du redo att besöka mässans skivförsäljning ett stort rum som erbjuder mängder av vinyl och CD.
Passa på att utöka samlingen eller kanske det finns ett alster du sökt länge.

Det är roligt att se så mycket rock och hårdrocks skivor på mässan, nästan så man blir sugen att bygga vidare på samlingen. Men för mig är det digitalt och streaming som gäller sedan flera år tillbaka. Men det är något visst med det stora omslaget och möjlighet att läsa texten i skivan.

Ilicon presenterade formgjutna öronproppar för musiklyssning eller dämpning av ljud m.m.
Öronen 3D skannas på plats och sedan printas resultatet ut för att kunna gjutas av. Allt material är medicinskt klassat, engelska armen använder vissa modeller, vissa av dem dämpar skott men inte tal, de är inte aktiva och blir billigare.
Ett hörselskydd har en funktion för att dämpa utan att ta bort för mycket av det goda när du är på en konsert. Denna teknik har visat sig att fungera mycket bra även på in-ear-lurar.
Mässan erbjuder goda möjligheter att göra dina gjutna proppar på plats till reducerat pris!

Olika modeller från enklaste till den mest avancerade som har utbytbara filter/rör funktionen för att öppna upp ljudet.

Intresset var stort, vem vill inte ha en lur som sitter bra och inte ramlar ut?
Oftast håller hörlurarna inte helt tätt och då försvinner basen och blir snabbt trista.

Här ser vi några olika modeller av propparna som kunde köpas på mässan.

Mängder med vinylskivor och rariteter för samlaren.

Lasses Hifi, Studiokoncept spelade på Högtalare Xavian Ambra, förstärkare Fezz KR-88 och en skivspelare från Technics.
Här fanns även jordning och kablar från Entreq.

Mitt betyg 8/10 bra och öppet ljud

Entereq släpper nu en billigare serie av instegsmodeller för att ge fler möjligheten till bättre ljud.

Strömfördelning och jordblock från Entreq

Högtalare från Tjekiska AQ Pontos och förstärkare Fezz EL-34, skivspelare Technics.

Mitt betyg 7/10 en prisvärd och lättlyssnad högtalare

Här bjöds på live musik i form av Cello, mycket trevligt och det spelades med känsla och passion. Ett häftigt inslag med lite riktig musik ibland alla stereo inspelningar.
Det spelades med inlevelse och stycket spelades i tre olika versioner.

HembioConsult, Stylus Här spelades det på Dynaudio Contour, Moon, Nordost. Läcker setup med mycket snygg elektronik, helt i min smak. En extra trevlig detalj som skänker ett lugn är de levande ljusen.

Mitt betyg 9/10 mycket bra kombination av elektronik och högtalare, denna setup lät bättre än förra årets Audio physic setup. Dynaudio’s nya högtalare är mycket bra, men kräver både kraft och bra signal för att blomma ut, vilket de gjorde här.

Connaisseur Audio Här spelades det på Estelon YB (Red racing), Alluxity Media One, Alluxity int One. Hela anläggningen var målad i samma härliga rödfärg. Utan tvekan den snyggaste setup jag sett av leverantörens produkter.

Högtalarna kommer från Estelon.

Elektroniken görs av  Danska Alluxity som fokuserar mycket på design.

Mitt betyg 7/10 Snygga högtalare, läcker elektronik, gillar den röda lacken, mycket snyggt! Tyvärr tycker jag ljudet var för laidback och Intetsägande, men smaken är som baken.

Svalander är gudfadern inom tillbehör för din hifi anläggning. Ett av de mest kända märkena är Furutech, som nu senast kommit med en kabel lyft för stora kontakter och tunga kablar. Det är en smart lösning som gör att tyngden tas om hand och kabeln får en bättre upphängning. Enligt leverantören ska även ljudet förbättras genom materialet som upphängningen är bygg av.

Furutech kontakter är bland det bästa som finns idag i kontaktväg. Utbudet växer och det finns näsan en modell för allt.
Det som gör Furutech extra intressanta är modellerna som är gjorda av rodium, de påminner om silver men oxiderar inte, vilket är en stor fördel.

Här finns även tillbehör för din vinyl spelare och skivor, de behöver tvättas och få en skön matta att ligga på.

Transient Design Spelade på det senaste från Bryston som gjort både högtalare och elektronik. Franska Storm Audio har nu ett samarbete med Bryston och det kommer en hemmabio processor inom kort, spännande att se vart detta leder.

Mitt betyg 7/10 Fin elektronik som inte kostar skjortan. Högtalarna har stora möjligheter men blommar inte ut riktigt och ger lite mycket bas. En bra högtalare som spelar det mesta utan att bli vass eller jobbig. 

Som vanligt på mässorna fanns ett antal trevlig hörlurar att lyssna på.

IFi börjar bli ett välkänt märke och återkommande på mässorna, här finns lösningar och adaptrar för de flesta behov. Dessutom är de inte så dyra!

Akkelis Audio, Sonus Concordia Här spelades det på Avantgarde DUO XD som är en av många spännande högtalare från tillverkaren. Alla kablar i anläggningen kommer från Sonus Concordia som är en tillverkare från Norrköping.

Om de är snygga eller inte är en bra fråga, men de låter fantastiskt och mycket transparent. Rekommenderar även deras mindre modeller dom är riktigt bra.

Mitt betyg 9,5/10 Mycket bra ljud, inte så tilltalande design med klart blad det bästa på mässan.  

Det är alltid roligt när någon berättar lite vad som ska spelas och vad vi kan förvänta oss, istället för att bara spela musik och vara tyst ”toppen”.

Sonus Concordia är en svensk tillverkare som gör sina egna kablar för hand. Det var roligt att se hur kablarna är gjorda och ser ut på insidan. Extreme och Concordia delar många tankar och referenser till en bra kabel-produkt.

Joakim berättade hur hans filosofi kring kablarna och varför han inte använder skärm. Han berättade även om olika material och hur de påverkar signalen negativt. Vi har följt Sonus Concordias utveckling och det känns som de hittat hem i modeller och konstruktion. Bra jobbat!

Intresset var stort för kablarna och många var nyfikna på vad som gör dem bra och valet av ledare osv..

I

Här ser vi Joakim från Sonus Concordia berätta om sin tillverkning och varför att gör kablarna som de är idag.

Buchardt Audio Här spelades det på små stativare s400 med stort och maffigt ljud!  Högtalarna släpps i juni och nu förbeställas med en liten rabatt.´
Det spelades från både en integrerad Gator och från en Kina förstärkare från Ali Express. Bäst lät Kina förstärkaren från Ali Express 🙂
Har nu lyssnat på högtalarna under ett flertal mässor och blir bara mer och mer övertygad om att de är riktigt bra! Kanske dags att köpa ett par för att ha i köket 🙂

Buchardt säljer direkt från tillverkningen för att slippa mellanhänder och hålla nere priset. Det är extremt bra ljud för dessa pengar!

Det som är extra roligt med dessa små högtalare är att de spelar bas och djup.

Det är fina delar i högtalarna och de är även mycket välbyggda med riktigt trä.

Mitt betyg 9+/10 Otroligt levande högtalare som är mycket roliga att lyssna på, de spelar all typ av musik och det svänger enormt. Det finns även både bad och soundstage som många små högtalare inte klarar att måla upp. ”Grymt!”. Vore mycket kul att testa ett par hemma.  

I år fanns en heldel bilar med optimerat ljud, det är inte bara vi som lägger mycket pengar på ljud, de gör våra bil-vänner med 🙂

Snyggt inbyggt, inget syns och allt ser ut som om det vore original. När du startar upp stereon upptäcker du direkt att detta är inte original. Det är fantastiskt vad bra det kan låta i en bil som är dämpad och optimerad!
Denna fina BMW är optimerad och byggd av Tonny och hans fru, deras företag ljudbyggaren.se har nu högtryck och det ska monteras flitigt inför sommaren.

Senaste tillskottet i ljudbyggarens familj. Ska bli spännande att följa utvecklingen i denna bil.

En Golf med mycket ljud från Pioneer.

Lite roligt att se en Cambridge DacMagic inbyggd i panelen. Denna lilla dac är det många som har i sin hemma-anläggning.

Nästa bil är en Fet Audi SQ4 som det står på plåten 🙂

Snygg clean installation, något som jag gillar skarpt.

Här ser vi tydligt spår av svenska kablar från Supra.

Här finns det basresurser 🙂

Även i år var det tävling inom bilstereo i olika klasser, EMMA (svenska bilstereoförbundet) heter föreningen som driver tävlingen.

Det är något visst med BMW, efter att du kört eller ägt en är det svårt att välja något annat.

Pink Floyd samlare Peter som han heter har mängder med vinyls skivor och singlar men även massor med andra spännande samlar produkter kring bandet. Vad sägs om denna uppblåsbara fåtölj?

Äkta guldskivor finns också i hans ägo, totalt 3st

Här ser vi Peter, framför några av sina samlarobjekt.

För att komma i rätt mood, spelades live musik på TV och högtalare som Pink Floyd själva använder i sina studios.

DMND MOB ett härligt gäng som lever för sina bilar och hänger på olika bilträffar.

 

BMW bilen längst ner, har en bilstereo med tryck och då menar jag tryck! Ägaren har kört långväga endast för att hänga med kompisarna på Sweetspot.

Sound of silence Snygga dämpare som passar både vardagsrummet och bion. Välj ett snyggt motiv och du får en tavla som gör nytta 🙂

Larsen Här presenterades helt nya högtalare från Larsen som är nya från grunden. Elektroniken är från GamuT.

Mitt betyg 8/10 Jag har inte fastnat för Larsen högtalarna tidigare, men måste säga att denna modell låter riktigt bra! Gillar du Larsen bör du lyssna på dessa!

GamuT elektroniken är välbyggd och är standard hos Larsen.

Hembiobutiken satsade hårt i år och hade två olika rum, här visades aktiva högtalare från Franska Triangle. Ingångar för digitalt och analogt, vilket gör dem mycket användbara. Snygg modern layout, är du ute efter en billigare högtalare som är plugn n play är detta ett alternativ.

Triangle Elara LN01A aktiva högtalare (ca 5000kr), Triangle Elara LN05A aktiva högtalare (ca 14000kr)

Hembiobutiken Här visades en riktig hembio med ATMOS och film i UHD 4K. Stora högtalare i ett litet rum och dubbla SVS basar. Rummet var akustikbehandlat digitalt via ”Dirac” i en Arcam processor. Samtliga högtalare från SVS och elektroniken från Amerikanska Emotiva. Den stora 75″ TVn kommer från Sony och gav en fantastisk bild.

Tak högtalare för ATMOS även dem från SVS. Roligt att det byggts upp en ram som även är målad för att smälta in. Bra gjort!

Mitt betyg 8/10 Effekt och kraft, saknades rymd och musikalitet i ljudet som blev lite platt, mycket bra bild från Sony. Bra presentation!

Q-tron Audio  Visade upp gigantiska högtalare och fin elektronik från OTL (Output Transformer Less).

Q-tron Audio har funnits i många år och startades 1976, samma år som jag föddes 🙂
När vi besökte rummet spelades orgelmusik och ljudet upplevdes som mycket dovt och instängt. Svårt att få dessa stora högtalare att fungera i ett så litet rum.

Fin elektronik som har fått bra kritik om du villar rör.

Aktiv delning via DBX.

Mitt betyg 6/10 Snygg elektronik, högtalarna gillade jag inte alls, ljudet var för instängt och dovt för min smak, även om basen gick djupt.

Även om jag är en digital kille så måste jag erkänna att det är snyggt med rör och när de glöder lite 🙂

Technics visade upp sin nya allt i ett högtalare som heter Ottava, En modern med retro liknande skapelse som ger bra ljud med bra 3D.

Nackdelen med högtalaren är storleken, vilket begränsar hur högt du kan spela. Har du ett mindre rum och vill ha bra ljud i litet format så är detta ett bra som låter mycket bättre än sonos.

High End Audiostore Här fanns massor av trevlig produkter från Ansuz a coustics, högtalarna är från Raidho, vinylspelare från Avid och elektronik från Aavik.

Aavik gör extremt fin elektronik som är svårt att inte falla för. Sedan är det ingen nackdel att de låter bra med.

Mitt betyg 9/10 Öppet ljud med mycket luft och dynamik, fin elektronik och ett rum som lät riktigt bra.

Digitalbild & Ljud Här spelades det på högtalare från Kef, elektronik från Electrocompaniet och skivspelare från Rega.

Rolig musik och trevlig demo!

Rega gör riktigt bra skivspelare i hela pris kedjan.

Mitt betyg 9/10 Kef gör mycket bra högtalare och dessa är inget undantag, öppet och levande ljud som även har en härlig bas, mycket roligt att lyssna på och kombinationen fungerade utmärkt. Helt utan några korrigeringar i rummet lät det toppen.

JoKa speakers Handbyggda högtalare, utvecklade för rock och hårdrock, samt att spela högt.

Johan Kask arbetade in i det sista för att få sina nya högtalare klara till mässan. Han lyckades och här står de och spelar hårdrock för fulla muggar. Den nya högtalaren är av golvmodell till motsats från model1.

,3

Det är härligt att någon vågar gå utanför boxen och vrida på hårdrock så det känns i kroppen. En döskalle vaktade bevakande besökaren.

Den nya högtalaren kommer att säljas i vitt och mattsvart. För den som vill bygga hembio kommer även en center och bakhögtalare.

”Att vara, eller inte vara, det är frågan?!” Från en skalle till en annan!

Mitt betyg 7,5/10 Underbar tillverkare med glimten i ögat och med bägge fötterna på jorden. Dom nya högtalarna lät bra och klarar att spela det mesta med bra bas och upplösning. Kan önska mig en större soundstage och transparens, vilket model1 har.

Akkelis Audio Här spelades det på en special modell av Avantgarde som är lackerade i en härlig silver/grå ton. Dessa högtalare är aktiva och pratar med varandra via radio.

Eftersom högtalaren är aktiv är det bara att koppla in önskad källa och börja njuta av bra upplöst musik med tung botten.

Cocktail Audio har byggt denna snygga streamer.

Vi fick en bra demo och genomgång av högtalarna och övrig utrustning.

May the force be with you! Detta är inte ett laser svärd utan fjärrkontrollen till högtalarna.

Mitt betyg 9/10 Kanonbra ljud, gillar färgen och gör högtalarna läckrare än vitt. Vill du gå mot horn är detta en bra väg!

Då var lördagen slut, följ med oss på söndagens mässa i nästa tråd.

Amega Visade upp både bilstereo och deras högtalare för hemmet.