TEST av Dirac 2.1.2

Publicerat av mathias den

Svenska Dirac har just släppt en ny version av deras mycket populära Dirac Live.
Programvaran har funnits ute i 7-år och det är dags för en uppgradering. Dirac är den bästa programvaran för att förbättra ljudet i en hemmabio eller för stereolyssning.

Den nya versionen har ett helt nytt gränssnitt, nya mät punkter och möjligheten till full frekvens mätning (20hz-20hz). Förbättringarna ger en bättre upplösning och mer detaljer, samt att det är lättare att navigera.

Följande system stödjer den nya mjukvaran idag:
NAD, ARCHAM, STORM AUDIO, LEXICON, AUDIO CONTROL.

Test av Dirac 2.1.2
Det är dags för Extreme att testa nya Dirac med vår Storm Audio ISP processor och mätmikrofon. För att ladda ner den nya versionen krävdes det att vi registrerade oss hos Dirac och sedan kunde vi ladda ner version 2.1.2. Vi använder en Windows 10 laptop för att genomföra mätningar och andra inställningar åt oss själva och kunder. När vi installerat programvaran på laptopen, startar vi upp och säkerställer att det är rätt version.

Mikrofonen är mycket viktig
Nu är Dirac igång och det är dags att välja vilken mikrofon som ska användas. I den nya versionen stödjer Dirac flera modeller samt även inbyggda mikrofoner. Vi använder oss av UMK-1 som är den vanligaste och mest använda och samma vi använt tidigare. Genom att lägga till en fil för mickens egenskaper blir mätningen mer korrekt.

Mätning
Nu är det dags att börja mäta de olika punkterna, totalt är det 13-mätpunkter om du väljer soffa som mall. Det finns även en stol för att få en mer smalt lyssningsfält, vilket passar bättre för musik i stereolyssning. Vi rekommenderar att mäta bägge och se vad som passar bäst i smaken eller varför inte ge möjligheten att testa vidare. Den nya Dirac programvaran mäter inte samma punkter som tidigare och skapar en större rymd runt lyssnaren.

Det nya gränssnittet är bättre och lättare att använda när du ska göra mätningen. Du ser direkt hur resultatet blir och om du vill göra om en mätning. Det går också bra att spara mätningarna för att slippa göra om dem om ett nytt filter ska skapas senare. Dirac kommer även att kunna köras från en mobil telefon och använda den inbjuda micken. Det är självklart inte lika kraftfullt och säkert men kan vara en bra lösning för enklare anläggningar.

Mätpunkter
När alla mätpunkterna innehåller data, kan du lätt navigera igenom dem för att se om det ser ut att stämma. Är det någon mätpunkt som inte är komplett eller har fått något fel på grund av bakgrundsljud eller liknande kan du mäta om den nu. När du kontrollerat att allt är okej går vi vidare till filter design.

Filter design
När vi kommer till editorn för filter design ser vi tydligt det större frekvensomfånget som nya versionen erbjuder. Det är här tydligt när en högtalare viker sig och när den behöver korrigeras för att leverera hela registret rummet. Det är skrämmande hur mycket rummet påverkar ljudet negativt och hur mycket vi både tappar och tillför i form av peaks. Det blir värre i en hemmabio där vi har ett stort antal högtalare som alla ska höras och inte släcka ut varandra eller tappa frekvenser. 

Dirac 2.0 har en ny funktion  som förbättrar stereo högtalarna så att du får bästa möjliga match och stereo perspektiv (Ehanced Phase Correction Algorithm). Det märks att programvaran är förbättrad för även om det lät extremt bra redan tidigare med Dirac, är det en nivå till med de nya förbättringarna.

När du är nöjd med kurvorna är det dags att generera filter som kan exporteras till processorn. Vi gjorde mätningar på alla typer både soffa och stol för att utvärdera resultatet. Det som är trevligt med filter desigen verktyget är möjligheten att höja och sänka frekvenser som du vill att det ska låta. Du kan även välja vilken högtalare du vill förändra så att du inte påverkar alla.

Filtret är nu klart och ska exporteras till processorn för att kunna användas. När det ska laddas över har du möjligheten att skriva ett namn och en beskrivning av filtret.

Storm Audio ISP är en av de absolut bästa processorerna på marknaden för både stereo och hemmabio. Här finns möjligheten att skapa fritt antal av filter och inställningar för att säkerställa att du får bästa ljud efter både smak och sanning. 

Slutsats
Dirac 2.1.2 är ett fantastiskt program som gör underverk med din hemmabio eller stereo lyssning. Den nya versionen gör en redan lyckad produkt än bättre med förbättrad ljudkvalitet, bättre filter designer och förbättrad upplösning. Extreme rekommenderar alla att satsa på rummet och korrigering, vilket är den bästa och mest effektiva uppgraderingen du kan göra. 

En viktig slutsats är att vill du få bra resultat med stora högtalare är det Dirac eller vår manuella mätning som gäller. Det finns flera leverantörer av liknande programvara som är inbyggd i förstärkare från kända tillverkare, det är något helt annat och de flesta av dem ställer bara nivåerna, vilket inte ger någon förbättring.

Vill du lära dig mer om hur du kan korrigera och vilka möjligheter du har, kontakta Extreme Solutions så hjälper vi dig. Har du Dirac idag är det dags att uppgradera till den nya versionen.

Se vår video nedan för ytterligare material.