HEM 2019 Reportage

Publicerat av mathias den

 High End Mässan 2019 ”HEM”


Extreme Solutions var på plats och har nu besökt samtliga rum och dokumenterat och lyssnat. Följ med oss bland nyheter och mer välkända produkter för bästa möjliga ljudåtergivning eller High-End..

Årets upplaga av HEM var lite mindre och vi upplever att det saknades några utställare som brukar vara med. Vi började vår lördag med att besöka Kapitel 8 som ligger vid Klarabergsviadukten 90 (samma lokal som förra året). Här fanns flera spännande utställare och både hörlurar och fina högtalare.

Musical Hifi, Oido, Bibacord
Det första rummet vi besökte innehöll produkter från: Oido, Valvet och Bibacord.

Här spelades på mycket trevlig elektronik från tillverkaren Valvet och kablage från Bibacord. Tillverkaren av elektroniken fanns på plats för den som hade frågor eller bara var nyfiken.

Gunnar Hilden hos Oido Audio utvecklade en öppen-baffel högtalare i stål, som skapade positiv uppmärksamhet. Nu är konceptet vidareutvecklat. Modellen som visades på HEM mässan är  DS1, Deep Space One. Högtalaren är vidareutvecklad efter samma koncept och målsättning som tidigare högtalare. 

Liksom tidigare modell är stommen av pulverlackerat stål. Högtalaren här bestyckad med fyra tiotums baselement samt ett åttatums koaxialelement med hornladdad kompressionsdiskant.

Högtalarna väger ca 50 kg styck.
Fin elektronik men tyvärr lyfta inte högtalarna i rummet då vi var där och lyssnade. Kanske beror det på rummet, då vi hört Oido förut med betydligt bättre resultat.

Vårt betyg: 7/10

oidoaudio.com Deep Space One

bibacord.com, senaste modellen

totaldac.com d1-twelve-mk2 DAC

Instereo
Instereo är en svensk distributör av Naim Audio.
Naim är ett välkänt företag från Storbritannien som funnits med sedan 1973. De utvecklar allt från ljudsystem till lyxbilar till streaming, förstärkare och Hifi högtalare. Naim har varit duktiga på att vidareutveckla sina produkter med uppgraderingar för ägare som vill få ut mer.

Naim satsar på senare tid mycket på fina ljudprodukter i det moderna hemmet. De låter mycket bra är och är lätta att sköta. Här finns även stöd för att koppla ihop med Roon.  

En mycket speciell och spännande skivspelare, bygger på flytande golfboll och hjälper armen att sänka ner pickupen.

NEAT Audio kom till av en grupp musiker som med ledning av Bob Surgeoner skapade företaget. De är inga nybörjare och har tillverkat högtalare sedan 1989  i en fabrik i England. Genom sin kunskap från musik och att spela instrument har de lyckats skapa högtalare som låter som instrumenten ska göra på riktigt. 

The Chord Company – Ett välkänt företag när det kommer till kablar för Hifi utrustning. De har varit med länge och har kablar i de flesta prisklasser. På plats fanns en representant från Chord som förutom att prata om tillverkning och skillnaden mellan olika kablar genomförde ett test.

Instereo visar upp sin bredd och starka märken som ger en bra upplevelse för dess köpare. Högtalarna från Neat Audio låter riktigt bra, även den små. Naim har lyckats bra med sina streaming produkter och har bra elektronik för den som gillar deras ljudideal.
Betyg: 8/10

MACAudio

Hörlurar, mängder med olika tillbehör, kablar m.m.

En spännande produkt som fanns inkopplad, var Kinesiska Kayin´s nya flaggskepps dac, som visar att de kan bygga avancerade produkter med bra ljud.

Vincent är ett underskattat märke som gör bra elektronik till rätt pris.

Fina högtalare från HECO.


En svensk importör med ett brett och spännande sortiment som passar både den som söker något billigare och lite högre upp. Många produkter tillverkas och utvecklas i Kina och gör att köparen får en fin produkt till ett lägre pris. Men här finns även produkter från mer kända märken som HECO.  MacAudio presenterade sina produkter likt en butik och här fanns något för de flesta i form av förstärkare, högtalare, kablar samt olika tillbehör.

Det är roligt att se det stora utbudet av olika produkter, men på en mässa som HEM förväntar jag mig mer fokus på musiken och presentera sina favorit produkter.
Betyg: 7/10

Perfect Sense


Hos Perfect Sense fick vi nöjet att lyssna på högtalare från Vimberg samt elektronik från Thrax,  PS Audio, Vertere, Lumin, CAD och C.E.C. 

Vimberg är en mycket välbyggd och vacker högtalare som kommer från tillverkaren Tidal Audio som är en välkänd Hi-end tillverkare. Högtalarna har samma fantastiska musikaliska egenskaper kombinerat med en byggkvalitet som ligger i topp. Vimberg är Tidals möjlighet att skapa en billigare serie som håller en i närheten så bra ljudkvalitet.

Vi besökte rummet under både lördag och söndag och ljudet blev bara bättre under helgen. Under söndagens besök, lät ljudet mer homogent och visade vilken fantastisk setup som spelades på. Det spelade ingen roll om det spelades modern elektronik pop eller Disney 🙂

Vi är mycket förtjusta i både ljudet och utseendet på produkter och högtalare hos Perfect Sense. Det var även mycket bra musik spelades här och trevligt bemötande!
Betyg: 9+/10

Bergsala Handic


Bergsala Handic AB importerar och marknadsför ett flertal olika kända varumärken över hela Norden. De är kända för Hörlurar och pickuper från Audio Technica ett mycket känt varumärke som är lika vanligt i studion som hos audiofiler. En produkt som många känner igen är deras välkända referenspickup ART 1000. 

Vi gillar Audio Technica starkt och tycker att deras hörlurar ligger rätt både i pris och ljudkvalitet. Det var extra roligt att lyssna på de nya modellerna som kommit och mest lockande är de nya trådlösa lurarna som låter fantastiskt utan att kosta en förmögenhet. Det skulle vara trevligt med fler lyssningsstationer och möjligheter till att välja musik för de finare hörlurarna.
Betyg: 8/10

Anders Hagto Audio


Hagto Audio från Norge är en ny spelare på mässan. De visade sina mycket speciell högtalare som består av en mindre låda och ett element. Högtalaren spelade förvånansvärt högt och djupt trots sin lilla storlek och element. Klart en rolig lösning som känns lite som en prototyp men har goda möjligheter att paketeras till något riktigt trevligt.
Betyg: 7/10

Audio Concept

Hos Audio Concept spelades det på stora MBL högtalare och kraftfulla monosteg från Franska Apurna. Slutstegen följer inte det vanliga utseendet, men ger ett extremt bra men kostsamt ljud. Kablarna kommer från USA och företaget Luna. Optisk teknik som läser av nålens rörelse för att ge skivspelaren en mer exakt avläsning. För den som gillar bra ström, finns även en enorm strömtank 🙂

Vi har nu under flera tillfällen lyssnat på MBL högtalarna och tillsammans Apurna mår de riktigt bra. Det är en speciell högtalare som sprider ljudet 360 och nästan ger lite elektrostat-känsla.
Betyg: 8/10  

STAX


STAX är en mycket spännande hörlurs tillverkare som även gör mycket bra förstärkare till sina hörlurar. Samtliga modeller låter mycket bra och är prisvärda för sin klass. Ska du köpa hörlurar för att lyssna hemma bör du lyssna på STAX. Audio Concept är ny distributör av STAX hörlurar i Sverige.
Betyg:9/10

Hifi Agenten


HIFI-Agenten är en svensk importör som marknadsför flera kända märken som Thorens, Martin Logan, Quad, Bladelius, Anthem, Paradigm mfl. I deras rum var det två produkter som fick sticka ut ordentligt Anthems fina för och slutstegskombination samt de nya Persona högtalarna från Paradigm. De är fantastiska högtalare med bästa möjliga element design och byggkvalitet. Både diskant och mellanregister innehåller beryllium. Klart en av de bästa högtalarna du kan köpa idag, som ger en ordentligt fullregister i både bas och diskant.

Vi har lyssnat på högtalarna under förra året och tyvärr förstör rummet på mässan deras totala glans och ger dem inte rätt förutsättningar att golva dig, vilket de gör annars.
Betyg: 9/10 (Hade varit en klar 10 om rummet varit bättre)

Partners Audio Concept


En rum till med produkter från Audio Concept, denna gång är det högtalaren Stilla som premiärvisas. Elektroniken påminner om MBL rummet men en mindre modell av produkterna.
Helt okej ljud och fina produkter, inte helt förtjust i hur högtalarna ser ut men de låter bra.
Betyg: 8/10

MYC Audio


MYC AUDIO är en trevlig hi-fi distributör i Sverige, som har både Kina produkter och mer kända tillverkare i sitt stall. Produkterna innefattar allt från elektronik till högtalare och tillbehör.

Ett märke som tagit mark är Nuprime som skapat fina produkter det senaste året.
MYCAudio har även bra produkter för uppgradering av strömhanteringen för tex en dac eller CD-spelare. Högtalarna som spelades på under mässan lät mycket bra och vi blev kvar och lyssnade ett par låtar.
Betyg: 8/10

Buchardt Audio


Buchardt Audio är en tillverkare av högtalare från Danmark. De säljer sina högtalare direkt och du kan lyssna på högtalarna hemma innan du bestämmer dig. Högtalarna låter helt fantastiskt och är lätt drivna vilket de visar på mäsasn med en billig förstärkare. Självklart låter det bättre med dyrare elektronik men det fungerar utan. Högtalarna ligger helt rätt i pris. 

Modellen heter S400 och har nu visats på ett par mässor med gott resultat, en mycket bra högtalare för den som inte vill lägga en förmögenhet på sin setup. Dock tycker vi inte att Buchardt satsat så mycket på mässan i år och de lät inte lika bra som det kan göra med dessa goda högtalare.
Betyg: 8/10 (Hade varit en 9 med bättre rum och uppsättning)

Septon

Septon är en av de större och mer kända svenska importörerna – här finns flera kända varumärken som Marantz, Sonus Faber, Audio Research, Klipch, Nordost mfl.

Septon visade upp sin bredd och kompetens på fina produkter inom välljud. Roligast i rummet var de stora Klipch horn högtalarna som stod i högra hörnet i rummet. En liten nätt möbel som hade kraftfulla resurser att flytta luft och med elektronik från Audio Research blir det åka av.

Det var mycket folk i Septon rummet och många var intresserade av Sonus Faber samt de speciella Klipch högtalarna. Gillar skarpt slutstegen från Audio Research som har stora mätare men sedan är av öppen modell.
Betyg:8+/10

Fitzpatrick


Nordisk distributör av allt som har med studioelektronik att göra, det vill säga studiohögtlare, datorer, elektroniska lagringsutrymmen, mikrofoner med mera.

Här visades en ny hörlur från Blue som ligger runt 7000SEK. En skön lur som gav ett bra ljud men ligger efter konkurrenterna enligt mitt tycke, känns även lite klumpig. En smart funktion som fanns är att det finns inbyggd förstärkare som kan slås på om du spelar från en källa med låg signal som en mobiltelefon.

https://www.bluedesigns.com/products/ella/

Förutom hörlurar finns de fina Akustikprodukterna från Artnovion. Här osar det kvalitet och snygg design, akustik produkter som även fungerar i ett vardagsrum eller offentliga miljöer.
Betyg:8/10

Mässlokal 2
Sheraton Hotel, Tegelbacken 6

PL Audio

PL. Audio distribuerar fina märken och produkter av högsta kvalitet för bra ljud i stereo och hemmabio. Märken som PASSLAB, DCS, ISO-TEK, FOCAL, SILTECH mfl.

Årets mässa bestod av två olika anläggningar en med Focal Kanta som högtalare och en större rigg med extra allt och Focal Utopia Stella. Förstärkare från Passlab och digitalteknik från DCS gjorde bägge dessa uppsättningar något extra! Mest imponerande var den billigare Kanta uppsättningen som gav en mycket trevlig ljudbild med en fantastisk soundstage. Focal går från klarhet till klarhet och blir mer homogena och lättare att matcha för ett lyckat resultat.

På plats fanns representanter från DCS och ISO-TEK, vilket lyfter upplevelsen och ger möjlighet att få lite inblick i filosofin och tanken bakom produkterna.
Betyg:10/10

APS


Anders Pethrus -Svensson är mannen bakom företaget APS. 
 Utvecklar sina egna förstärkare, då han inte tyckte att det fanns något på marknaden som var bra nog. Nu har det splitter nya försteget kommit närmare en lansering och det går nu att få en komplett setup, som snyggt passar ihop.

Det gick tyvärr inte att lyssna på elektroniken på mässan, men vi har hört dem tidigare på Sweetspot mässan och det låter mycket bra! Mycket spännande produkter för rätt köpare.
Betyg: 8/10

Technics


Technics är ett företag som funnits med länge och nu gjort en comeback. Som förr i tiden är de mycket duktiga på att bygga vinylspelare och som många säger ”kanske” den bästa tillverkaren.

Förutom att visa deras olika vinylspelare fanns även fullt med elektronik och streamer, dac osv.
Fina produkter och bra ljud, deras bästa skivspelare låter så bra att det är svårt att veta om det är CD eller Vinyl som spelas upp på grund av den rena signalen. 

Här fanns och trådlösa högtalare som låter riktigt bra C50 heter dom. Kanske en av de bästa trdålösa högtalarna på markanden?
Betyg:9/10

AudionordAudionord har mycket fina produkter i sitt stall och de är av högsta Hi-end kvalitet. 

Här visades två anläggningar, den största på Magico´s M6 högtalare tillsammans med försteget Virgo 3 och slutsteget Centaur II från Constellation Audio, som gör helt fantastisk elektronik för den som har råd. Digital omvandlingen gjordes av DCS som även de är yttersta kvalitet. Musiken spelades upp digitalt via Roon, vilket är en fantastisk spelare.

Den andra anläggningen bygger på elektronik från Devaliet, vinylspelare Holbo och digital musik via Roon,  Högtalarna kommer från Piega.
Att bägge systemen i rummet låter fantastiskt är ingen underdrift, mest imponerad är jag över högtalarna från Piega, de gav en fantastisk soundstage och upplösning. 
Betyg:10/10

Bülow & Steensen

Nya Lexicon försteget som bygger på Arcam´s plattform.

Mark Levinson premiär för nya integrerade förstärkaren. Vacker och kompetent precis som sin föregångare.

Här fanns det mängder av Harman produkter från olika tillverkare i koncernen. Roligt att se att Harman Kardon själva är tillbaka med streaming och aktiva produkter som konkurrerar med Sonos. Riktigt bra ljud och bra botten till rätt pengar för den som vill bygga multiroom lösning.

Nordisk premiär av den efterlängtade Mark Levinson 5802, som spelades med kulthögtalarna JBL L100 Classic. Mycket trevligt mellanregister och diskant, dock saknas botten och jag önskade mig en extra bas för att få det som saknades.

Lexicon har äntligen presenterat en ny hemmabio processor MC10. Bygger i botten på det nya företaget som förvärvats Arcam.
Betyg:9/10

PL Audio


Tillverkaren Kiil är en ny tillverkare som lyckats bra med att stånga sin in på en etablerad marknad. De använder egen teknik från Hypex, då Bruno är med och utvecklar och bygger högtalarna. Högtalarna är aktiva och kan köpas utan basmodulerna som nu lanseras för den som vill ha mer av det goda och kunna spela djupare i större rum. Högtalarna har en snygg finnish och en röd härlig färg nästan som en sportbil.

En fördel med en aktiv högtalare är att du inte behöver en stapel av elektronik utan kan börja spela direkt. Det är också lättare för tillverkaren att optimera element och elektroniken för maximal utdelning. Dessa högtalare är inte billiga men spelar stort och kraftigt utan att låta ansträngt eller tråkigt. Ljudidealet är mer åt det korrekta och kan upplevas som en studio monitor med mer av allt. Framtiden är digital det är tydligt och vi kommer se mer av denna typ av lösningar det är jag helt övertygad om.
Betyg:9/10

Digitalbild


Digitalbild har funnits på marknaden i mer än 10år och har flera kända märken som: KEF, Rega, Chord mfl.

Företaget har en målsättning att hitta och erbjuda produkter och märken som förhöjer njutningen med musik. De är själva finsmakare enda ut i fingerspetsarna. Företaget har lyckats finna många av de ledande och mest kända produkterna som återfinns hos många av våra kära återförsäljare.

Under mässan spelades det på KEF¨s nyare golvhögtalare och deras numer kända Blade. Har lyssnat och installerat många Kef högtalare under åren, gillar dem skarpt. De gör mycket spelglada högtalare som gör det roligt att lyssna på musik
Betyg: 8+/10

A Pause


Pause är en känd Stockholmsbutik som senaste åren satsat hårt på att marknadsföra märket Totem. Det är imponerande att se dem hantera det andra riktigt stora rummet på mässan.

Högtalare i alla prisklasser från Totem visades och kompakt men läcker elektronik från Gato Audio. Här fanns även vinylspelare i form av Mofi Mobile Fidelity Soundlab.

TOTEM är flexibla och lättspelade högtalare som är lätt att tycka om då musiken blir lättlyssnad och svängig. Vill du ha en bra högtalare som spelar det mesta, är det bara sluta att leta. Hade förväntat mig lite mer av Pause i år och tycker att det var mer fart i rummet förra året.
Betyg: 8/10

Hi-Fi Klubben


Hifiklubben är en välkänd kedja som funnits med oss under längre tid. Skaparen av kedjan heter Peter Lyngdorf och har under senare tid fokuserat mycket på att utveckla fina hifiprodukter. Fokus har varit på moderna produkter som arbetar i den digitala domänen och med rumskorrigering som de döpt till roomperfect. 

Likt förra året spelades det på stora högtalare samt de mindre vägg högtalarna som har hjälp av mindre basmoduler för att fylla hela rummet med musik. Det är fantastiskt hur bra det låter med de små vägghögtalarna och vad digitaltekniken kan göra för att rätta till kurvan. Det är tydligt vart vi är påväg och att framtiden är här och digitalteknik kommer ta över.
Betyg:8+/10

Hi-Fi Consult


Hifi-Consult visade upp elektronik från AVM,  Burmester samt deras egenbyggda högtalare under märket QRS. De har lyckats bra med att få till ljudet i rummet och det spelar riktigt bra. Fina produkter och fina högtalare, bra jobbat!
Betyg: 9/10

Hegel


Dynaudio och Hegel visade upp ett starkt samarbete och det är en bra kombination av fina högtalare och kraftfull elektronik. Här spelades det blandad musik och det visar hur bra Dynaudio låter om de får mycket effekt vilket de gillar.
Betyg: 8/10


Transient Design


Transient är en svensk importör av highend produkter, hörlurar mm. Senaste märket som landade i Transients portfölj är Bryston, vilket är ett riktigt intressant märke.
Bryston tillverkar både elektronik och högtalare i flera prisklasser och anses i Amerika som en av de bättre tillverkarna av slutsteg och försteg för hemmabio. Trevliga högtalare och fin elektronik.
Betyg: 8/10

Connaisseur AV


Connaisseur AV arbetar med flera fina märken: Virtus Audio, AudioSolutions mfl.

Lithuanian speaker brand AudioSolutions, which are extremely reasonably priced speakers, the electronics will be from Vitus Audio in Denmark.

You will also find a turntable from Amari that is equipped with an Acoustical Systems tonearm and a Shelter Harmony cartridge

Vitus Audio Is a Danish High-End brand that has existed for more than a decade. The main product that we are bringing this year from Vitus Audio, is the new RI-101 integrated amplifier with built-in streaming and DAC. It delivers 2x300WRMS into 8 ohms and is a pure beast in terms of performance.

AudioSolutions was at the start of last year a less known speaker brand from Lithuania. This changed throughout the year, with multiple great reviews and “BEST BUY” awards from Mono & Stereo, The Ear, AVShowrooms etc. We will be bringing one of the bestsellers, the Figaro M speaker, which only costs 4.900 EUR per pair.

Amari LP-82s is an exact replica of an old but legendary Micro Seiki turntable. However, it has been tweaked by Acoustical Systems in Germany, to perform even better.

TAOC is not very known here in the North. But in Asia you find TAOC racks placed everywhere. They have multiple different design lines, that makes it possible to fit into any home.

Besides the brands listed above, you may also find other brands that we distribute in Sweden on passive display, in our room.
Måste säga att Virus Audio har otroligt snygga produkter och det är läckert med det stora färgvalet som finns och lacken gör det hela än roligare.
Betyg: 8/10

Old School Hifi


Här finns ett tydligt fokus på vinyl, rör och högkänsliga högtalare. Märken som:  Blumenhofer, Audiomat, Reed mm.

I rummet spelades på rejäla rör förstärkare med mängder av rör, klart läckra! Högtalarna var kanske inte det snyggaste och lät inte så roligt, kan mycket väl vara att rummet var så litet. Hoppas på bättre förutsättningar nästa mässa.
Betyg: 5/10

Vinylbutiken
Känd Stockholmsbutik med fokus på det analoga ljudet. Väl utvalda produkter inom främst skivspelare, men även vissa högtalare, förstärkare, kablar mm.

Undermässan kunde du köpa audiofileskivor och tillbehör.

LTS
En förening för teknik och musikintresserade. Har nu funnits under lång tid och är du intresserad av hur det fungerar och tekniska parametrar är detta en förening för dig. Besök dem på nätet för att veta mer..

Hifi Musik

Hifi musik har varit med länge i branschen och är en av de få svenska tidningar som finns kvar. Här kunde du lyssna på hörlurar och titta i tidningar, samt prata med tidningens representanter.

Opus 3


Jan Erik i spetsen och fina inspelningar från Opus 3. Här kunde du både lyssna och köpa skivor från alla inspelningar som Opus 3 gjort. Eller varför inte prata lite med Jan Erik!

Svalander


Svalander Audio har varit med oss länge och är kända för alla deras tillbehör. Här kan du köpa alla typer av kontaktdon och kablar för att montera själv eller köpa färdigt. Deras starkaste kort är givetvis Furutech samt tillbehör till vinylspelare.

En rolig händelse i år är ett boksläpp, som också kunde köpas i montern. Boken heter Brumfällan och är en barnbok som handlar om HiFi.
Betyg: 8/10

Här slutar mässan för denna gång och vi får packa ihop och åka hem igen. Ljud är bäst hemma, så är det. Hoppas ni följt oss och gillar vårt repotage.

Mathias & Claes Extreme Solutions 2019