Uppgradering av Bio i Enköping

Publicerat av mathias den

Midsommar helgen avslutades med en läcker bio och trevligt sällskap i Enköping. Jag packade bilen och ställde min GPS på Enköping, vädret var kanon och solen värmde skönt. Målet med resan var att installera en JVC-projektor samt att kalibrera ljudet i en hemmabio. Ägaren och skaparen av bion heter Daniel och förutom bio är han en hejare på bilstereo.

Första intrycket efter att ha satt foten innanför dörren i bion var, ”wow” vilket härligt rum och rymd. När intrycken börjat lägga sig kunde jag sakta bekanta mig med elektroniken den stora duken och högtalarna i rummet.

Ett par snygga Mirage högtalare stod placerade på var sin sida av duken. Högtalarna har används för att spela två-kanals musik, men behövs inte lägre. Istället sitter det stora högtalare bakom duken med flertalet element! Här finns även inbyggda 15″ basar i frontväggen, vilket borde betyda att säkerhetsbälten är bra att ha. Rummet är bestyckat med 7.2.2 och fullt stöd för Dolby Atmos och DTS X.

Vi började med montera takfästet på den nya projektorn som är en 4K modell av JVC. Den tidigare projektorn från Panasonic ligger framför på golvet och är betydligt mindre. Duken är mycket stor och av 2:32 modell vilket gör att vi behövde anpassa motor linsen för olika format. Nu går det lätt med en knapp att byta mellan 16:9 och 2:32 när filmerna spelas upp.

Daniel har mycket bra elektronik i sin bio, vilket ger bra möjligheter att anpassa ljudet till max. Nyligen köpte han nya Klass D slutsteg från Extreme Solutions, vilket betyder att det kommer att finnas monosteg till samtliga kanaler när allt är klart. Stegen är specialbyggda på Hypex teknologi och ger ett kraftfullt och rent ljud i högsta high-end. Försteget är klassledande Arcam AV860 som är bäst i sin prisklass och erbjuder Dirac för optimering av rum och högtalare. Efter att vi ställt in försteget och mätt av rummet, samt skapat nya Dirac filter började rummet att prestera på nya nivåer. Både bild och ljud gjorde fina resultat och det roliga är att det finns mycket mer att plocka ur med mer optimering.

Stolarna är av hög kvalitet och erbjuder besökaren att med motor åka upp och ner efter önskad sitt eller ligg position. En bio utan ett styrsystem är inte fullbordad, här hanteras bion via en Ipad som styr belysning och försteget.

Daniel har flera planer för rummet och det kommer att uppdateras inom kort med rackskåp för den nya elektroniken och bättre kablage. Bion kommer även att byggas ut med Atmos högtalare för att ge en större och bättre bubbla. Ser fram emot att besöka bion igen när nästa steg är på gång.

Tackar Daniel för en trevlig dag tillsammans och gratulerar till en snygg och trevlig bio!

Mathias