Mätning och akustik hos J.D.

Publicerat av mathias den

I dag var jag på besök hos J.D. i Farsta för att lyssna på hans aktiva högtalare från Dutch & Dutch. Modellen heter 8c och är en stor stativare. Dutch & Dutch kommer från pro och studio världen men har med 8c byggt en högtalare som passar hemma i ett vardagsrum. Elektroniken är byggd på slutsteg och ström från Pascal, elementen är från våra mest kända tillverkare.

Vi började dagen med att lyssna hur högtalarna låter i rummet och det låter otroligt öppet och med mycket botten. När vi spelat lite olika låtar var det tydligt att detta är ett par riktigt bra högtalare och en modern lösning vi kommer se mer av framöver. Det enda som saknas är stödet för Roon, som idag är under beta utveckling.

J.D. bor i en mycket trevlig och vacker lägenhet i Farsta utanför Stockholm. Det märks direkt att han är lika intresserad av färg och form som bra ljud och musik. Se bara på de vackra tavlorna som han själv plåtat under den stora projektorduken.

När vi skapat oss en bra bild över hur högtalarna låter och vilka för respektive nackdelar vi kan uppfatta är det dags att mäta av rummet. Först säkerställer vi att bägge högtalarna står på rätt plats och på samma avstånd till sweetspot. Därefter mäter vi in mikrofonen så den är på rätt plats för att kunna mäta bägge högtalarna.

När vi genomfört den första mätningen som ger oss en bild över högtalarna och hur de påverkas av rummet, är det tydligt vilka välbyggda och linjära högtalare detta är. Men som vanligt är det rummet som påverkar ljudet negativt och förstör möjligheten att uppleva högtalaren till sin fulla potential.

Vi börjar med att skapa ett ”test filer” och applicera det genom J-river som convolution programvara. Det hörs direkt hur mycket bättre kontroll det blir på ljudbilden och mellanregistret som tidigare varit lite frånvarande. En av de viktigaste delarna att rätta till med filtret är basen som spelar otight och för mycket.

Eftersom Roon kopplingen inte är klart för Dutch & Dutch, kan filter inte användas utan att köra via extern dac eller försteg, vilket är sämre än att gå direkt från Roon in i högtalarna. Det betyder att idag får vi nöja oss med att utnyttja den inbyggda PEQ som högtalarna har inbyggd.

När vi antecknat de största rums noderna och de frekvenser som sticker ut mest, kunde vi börja pilla med PEQ i högtalarna. Självklart kan inte en PEQ lösa tidskomp utan endast förändra nivåerna på de frekvenser som är försämrade på grund av rummet.

Resultatet blev lyckat och ljudbilden blev större och basen mycket mer kontrollerad och dynamisk. Nu kommer drömmarna om att få göra ett riktigt filter som korrigerar även fas och tidskomp samt att kunna få en Roon signal direkt till högtalarna. Nästa steg är att bygga en riktigt bra Roon Core som strömmar direkt till högtalarna via IP.

Dagens äventyr visar hur bra högtalare det går att bygga med aktiv teknik idag. Att framtiden är digital är ingen undanflykt längre utan sanningen.

Dags att packa ihop utrustningen, tacka för det ”Mycket” goda kaffet, samt att säga grattis till en fin lägenhet och ett bra ljud.

På återseende med mer tweeks.

Mathias

Lär dig mer om 8c högtalarna här: Dutch & Dutch 8c