HEM – High End Stockholm 2020

Publicerat av mathias den

Årets HEM mässa 8-9 Februari i Stockholm.

Mässan är arrangeras av Audio Concept och genomförs i två lokaler i Stockholm: Sheraton Hotel och Kapitel 8

Vi började vår Lördag på Kapitel 8:


BACCH-SP, Theoretica

Bach-SP har varit med förut på mässan i Stockholm. Men i år har konceptet utvecklats med att både köra demo av 3D-ljudet samt att spela in live musik och visa hur äkta det återspeglas. Musikerna upplevs från samma plats och närvaro som de spelats in med teknologin.

Ljudet och 3D bilden fyller hela rummet och din sweetspot följer med dig när du rör kroppen och huvudet. Det är en kamera som registrerar dina rörelser och matar processorn med dina koordinater som uppdaterats. Det fungerar bra och låter mäktigt, den enda nackdelen är att det bara fungerar för den som lyssnar samt om någon sitter bakom på en rak linje.


Svenska XTZ
Här visade man upp stativ-högtalare kopplade med en större subwoofer. Elektroniken var enkel och anläggningen drevs av deras Edge klass D-slutsteg och ett Yamaha försteg.

Musical HIFI
Här fanns välkända produkter från MBL, Valvet “Monoblock”, samt Luna.
Trevliga produkter och det lät helt okej.

Instereo

Här fanns massor av produkter från Naim, Neat, Well Tempered Lab samt Chord.
Neat har denna gång fått stå för att presentera musiken i anläggningarna, mycket trevliga högtalare som ligger i rätt prisklass för alla. Karaktären är spelglad och tight, samt att de är lättdrivna och passar utmärkt idagens hem.

Naim har flera kompakta lösningar för den som vill ha en liten allt i ett lösning som låter mycket bra. De är snygga och bra att hantera. Här visades även en vanlig stor anläggning från Naim som gav fint ljud i Neat högtalarna.

Well Tempered Lab utvecklar en familj av mycket fina skivspelare med unika lösningar för tonarm och upphängning. Det är inte alla spelare som har en golfboll inbyggd 🙂

Chord Company visade även denna gång upp demo av sina kablar och genomförde test mellan olika modeller för att ge besökaren en bild av skillnaden. Hoppas det kan slå hål på myterna om att kablar inte gör någon skillnad. Kablarna vi lyssnade på idag var OdysseyX och EpicX.

Fitzpatrick
Här fanns flera spännande produkter inom akustik och för den som vill förbättra sitt rum och lyssna på sin anläggning istället. Rummet är det viktigaste att hantera för att höra hur anläggningen låter.  Panelerna som visades kommer från företaget Artnovion, panelerna kan även anpassas för hembio och vanliga rum som behöver hanteras. Vill du ha eget tryck på dina paneler kan även det skapas för att få den inredning du önskar. Här fanns också hjälpmedel för att hantera överskjutande bas.

Strömrenare från Furman som renar och skyddar elektroniken, är mycket stora och kända inom pro branschen.

Här visades även hörlurar från Beyerdynamics som är ett stort märke och gör mycket fina hörlurar.

Perfect Sense
Här fanns representanter från både Innous & CAD som kunde berätta om produkterna vi lyssnade på. Det spelades omväxlande musik från både Vinyl och streaming. Ljudet var harmoniskt och levande, högtalarna från Verity blir lätt basiga och bör inte stå för nära en vägg.

Förstärkare: Boulder
Skivspelare: Vertere
Streaming: Innuos,
DAC: CAD
Strömrenare: PS Audio P10
Högtalare: Verity

Bergsala Handic

Ett välkänt företag som importerar och marknadsför ett flertal kända varumärken i hela Norden. Mest kända inom vår bransch är de för hörlurar och pickuper från Audio Technica.
Nyheter på mässan var en prototyp av deras kommande DAC och hörlursförstärkare, nya hörlurar i Hi-End klassen. Mycket trevliga hörlurar och här finns garanterat något som passar alla!

Audio Concept

Här spelades det på en för mig ny högtalare från företaget Bayz, form och utseende är unikt, men även ljudet som de återger. Klart en av mässans bästa ljud, öppet, dynamik och 3D. Det kanske inte är de högtalare som har högst WAF? I ett rum med rätt förutsättningar kommer dessa högtalare att sprida ett otroligt ljud. Läs mer om dem här
För att spela upp musik på högtalarna används fin elektronik och ren ström från Stromtank.

STAX, Meze
Audio Concept visar även upp hörlurar från STAX och Meze som har ett gott ryckte. Bägge lurarna låter riktigt bra och med rätt förstärkare kan de ge dig timmar av njutning. Elektronik från både STAX och Cayin.

Här kunde du även lyssna på Woo Audio’s nya WA 11 – Topaz portabla hörlursförstärkare.

PS Audio

Här fanns elektronik från McIntosh och högtalare från DeVore. Två företag som funnits med oss länge och något de flesta känner till. När jag satt och lyssnade tycker jag att ljudet inte var övertygande och släppte riktigt. Fina produkter och välbyggda.

HIFI-Agenten
HIFI-Agenten spelade på elektronik från Quad, Thorens samt Cyrus.
Högtalare var Martin Logan och de läckra högtalarna från Paradigm.
Ljudet från Martin Logan var stort och öppet som de är kända för. Det fanns även lite extra stöd i botten med två subbar från REL. Högtalarna från Paradigm hade mått bra av att få lite mer effekt och bättre elektronik för att explodera som de kan göra. Quad stegen skapade mycket värme och för att sitta en stund behövde du inget annat än ett bastu-kit.

Trevliga lokaler för att hänga och ta en fika under besöket. Det fanns bättre möjligheter att äta något lättare eller ta en fika.

Fasico AB
Det är alltid spännande med nya utställare och lösningar!
Svenska högtalare som monteras och målas i Värmland. Noga utvalda element från Scanspeak och Acoustic Elegance samt Raal från Serbien. Högtalaren är aktiv och drivs av välkända Hypex nCore Fusion FA503, här finns resurser och mycket bra ljudkvalitet. Högtalarna är av öppen modell och sprider ljudet stort. Personligen tycker jag högtalarna behöver ett lyft i utseende för att inte se ut som ett hemmaprojekt. Spännande lösning som vi säkert kommer se mer av framöver.

Musik spelades upp via BlueSound streamer och en DAC från RME ADI-2, kablarna från Schweiziska Vovox.

Audio Nord
En importör som har flera kvalitetsmärken i sitt erbjudande och varit med länge i branschen. Här kunde vi titta på den nya förstärkaren från DanDAgoslino. Fina högtalare och elektronik från Franska Devalet. Tyvärr lät inte rummet så bra och utrustningen kom inte till sin rätt.

Oido Audio
En högtalare som nu varit med ett tag och jag måste säga att den går från klar het till klarhet. Bästa jag hört dem spela så här långt. En av orsakerna är säkert den fina elektroniken som användes med. En mycket fin R2R dac från Holo Audio (Spring2) med mod. Försteg från Pass Labs och slutsteg från Coda.

Septon
En importör som har flera kända varumärken i sitt stall som Marantz, Sonus Faber, Audio Research, Elac mfl. Septon visdade upp en flora av fina produkter och det var även roligt att se att Clase är tillbaka. Här premiär spelades det på nya högtalare från Elac, de lätt mycket bra.
Den andra anläggningen om var i fokus var av högre kvalitet med elektronik från Audio Research och högtalare från Italienska Sonus Faber. På plats fanns även den akustiska chefsdesignern för att berätta om deras nya DAD-tweeter m.m.

Två mycket trevliga anläggningar och bra musik!

EAD Sweden
Ett företag som varit med oss ett tag och tillverkar högtalarelement till bilar och högtalare för hemmabruk. Elementen har otroligt bra upplösning och möjliggör att bygga enkla lösningar med få element som låter mycket bra. Imponerande!

Technics
Här möts vi av ett märke som kommit tillbaka stark på senaste tiden med mycket fina produkter.  Ny skivspelare i instegsklassen SL-G700 samt den magiska SL-1000R och referenssystemet R1 som låter mycket bra och även har en snygg design. Technics har en bred skara produkter i flera segment, här fanns även trådlösa högtalare och kanske en av de bättre?

PL Audio
PL visade upp produkter från PASS och Focal som är mycket trevliga produkter och kanske några av de bästa vi har idag. Högtalarna från Focal var av modell Sopra, de är helt fantastiska högtalare med beryllium diskant. Uppställda fanns även de nya billigare högtalarna Chora samt Focal Kanta. Elektroniken bestod av:
Transport/DAC: DCS
Slutsteg: PASSLAB
Strömhantering: ISOTec
Kablar: IsoTec, Siltech
Ett av de bästa rummen på mässan, även i år.

Solid Tech fina möbler för bra ljud

Transparent Design
En ny Svensk högtalare som riktar sig till den moderna lyssnaren. Här är fokus att lätt kunna koppla upp dina trådlösa enheter som mobilen eller surfplattan och sedan strömma via bluetooth. Det går även att styra högtalaren via Amazon Alexa eller Google.

Mycket välbyggt kabinett i metall och transparent glas och ett slutsteg på 100W Klass D. Ljudet är transparent och tonkontroller på fronten kan anpassa ljudet efter smak.

Högtalarna låter bra och fungerar utmärkt i ett inte för stort rum.

Kii Audio
Kii three har nu funnits med oss ett tag och är en få företag som vågat satsa på aktiva lösningar. Genom nära samarbete med skaparen av Hypex har dessa högtalare kommit till med effektiva slutsteg och teknik som skapar en mycket ren och kontrollerad ljudbild utan fasfel. Det senaste tillskottet är den nya basmodulen (BXT) som gör om stativaren till en golvhögtalare. Tillsammans blir detta ett mycket svårslaget aktivt system.

På plats fanns Wim Weijers från Kii om höll i demon och spelade musik i olika karaktärer för att visa vad högtalarna kan göra. Det är den bästa presentationen av högtalarna jag hört och det visar skarpt på hur mycket potential det finns för denna typ av lösningar.

Bülow & Steensen
Från Danmark hade vi besök av en importör som arbetar med Harman gruppens produkter: Mark Levinson, JBL, Lexicon, Revel, Arcam mfl.

Det var två premiärer:
En liten högtalare från JBL som spelade otroligt bra både i toppen och basen (WOW).
Kommande högtalaren från Revel i Preforma serien med beryllium

Som elektronik för demon fanns både Arcams nya serie och Hi-End märket Mark Levinson för drivning av de stora Revel högtalarna. JBL högtalaren spelade med en makalöst ljud för pengarna och storleken, samt mycket prisvärd elektronik från Arcam. Revel högtalarna lät lite torra och behöver nog ett antal timmar av inspelning innan de blommar ut helt. Det hörs tydligt hur fint ljud de har i toppen och mellanregistret “Magiskt”.

LTS

Hembiobutiken
En nykomling på mässan är Hembiobutiken som vi endast sett i Göteborg. Det är ett företag som säljer mycket produkter kopplade till hembio men även Hifi. För att visa att de har något att komma med har de laddat upp med tung elektronik från kända Krell. Det är deras senaste modell av monoblock och försteg, samt den integrerade förstärkaren som innehåller allt du behöver.

Högtalarna kommer från Franska Triangle, ett märke som växer och börjar ta mark med andra jättar som Focal. Trevliga produkter och ett bra ljud fick vi uppleva i deras rum!

Digitalbild
Företaget har ända sedan starten fokuserat på välkända och etablerade kvalitetsmärken: REGA, KEF, Chord, Van del Hul, Escape, CocktailAudio, Abyss, ADL, Electrocompaniet.

Under mässan var racket fyllt med olika Rega produkter och två fina högtalare från KEF. Här visades även upp flera vinylspelare från Rega. Digitalbild erbjöd lyssnaren att höra låten först på den ena KEF högtalaren och sedan byta till den andra modellen. Det var roligt att höra hur stor skillnad det var mellan dem. Bra ljud och trevliga produkter som lockar många besökare.

Hifi & Musik är på plats och presenterar sin trevliga tidning för oss mässbesökare.

OPUS 3
Här hade du möjlighet att köpa inspelningar från Opus 3´s bibliotek samt andra skivor som kan vara av intresse. Jan Erik var på plats och svarade på frågor om teknik och sina inspelningar.

Hi-Fi Klubben
Här var fokus på högtalare från Bowers & Wilkins 800-serie och elektronik från Hegel. Fina högtalare som är lättlyssnade och gör det roligt att lyssna på musik. Här fanns även den mycket läckra Natilus uppställd på ett bord för showoff.

Ljudet och spridningen blev lidande då rummet var stort och gjorde att högtalarna fick slita hårt för att fylla upp ytan. Har hört B&W många gånger tidigare och de kan prestera mycket bättre än de gjorde denna gång.

Hi-Fi Consult
Med “Sladd” Carlsson i spetsen fylls detta rum av fina tekniska produkter i högsta kvalitet. Här finns elektronik av flera fabrikat och modeller, några av dem är även öppna för att kunna se hur de ser ut på insidan. Det är seriöst att visa insidan och hur välbyggda produkterna är.

Trevliga produkter, bra ljud och blandad musik, toppen!

Genelec + Matrix
Här visades de största aktiva högtalarna i “The One” serien från Genelec. För att visa hur enkelt en aktiv lösning kan kopplas upp strömmas musiken via ett försteg från Matrix. Inbyggd förutom ett försteg finns DAC, streaming och fler ingångar. Genelec visar upp vart skåpet ska stå med aktiva högtalare och DSP som gör det möjligt att anpassa högtalarna till rummet på bästa sätt.
Mycket trevliga demos och ett ljud som gjorde att vi fastnade över en timme och lyssnade på olika material innan vi trötta avslutade lördagen. Grymt bra och det är roligt att lyssna på musik. Likt kii två hål i väggen och sedan åker vi.

Transient Design
Svensk importör av flera intressanta produkter som: IFI, Bryston, hörlurar m.m.

IFI är en fixare i nöden och har massor med smarta fix och lösningar för att du skall lösa dina problem och få bättre ljudkvalitet. Det är hög kvalitet och ligger mycket bra i pris för kunden. Här borde finnas något som passar alla!

Om du har ett par hörlurar och behöver en bärbar lösning för bra ljud och effekt finns det nu till rätt pris. Förutom alla fina produkter spelades musik med Bryston.

En smart produkt som löser problemet med stora kontakter i vägguttaget “G-Lock” gör att kontakten sitter fast och att du får en bättre skärm.

Audio Note
Det var inte helt lätt att finna rummet som Audio Note tilldelats. När vi äntligen kom dit var tyvärr anläggningen på väg att plockas ner för transport hem. Därför var det svårt att säga något om hur det lät i rummet, annat än läckra produkter! På plats fanns Martin Grennall och många berättar att han spelat blandad musik med hög volym, vilket hade varit kul att höra. Hoppas på bättre lycka nästa gång!

DynAudio
Dynaudio är en välkänd tillverkare som sticker ut med att själv tillverka sina element i Danmark. På mässan får vi bekanta oss med Confidence som är en av många serier från Dynaudio. Högtalarna är ofta spelglada och neutrala i sin klang och karaktär. Det som gjorde rummet intressant var att det genomfördes en presentation av företaget och hur tillverkningen går till. Det är alltid roligt att höra lite bakgrund och få en bild av vad det är vi lyssnar på. Bra jobbat!
Ljudet lät bra som det brukar göra från Dynaudio, men är lite bortskämd med rum som lät bättre och kanske tal mitt intresse mer denna dag. Fantastisk elektronik från Mark Levinson.

Old School HIFI
Här snackar vi “Old School” på riktigt och jag måste erkänna att det är både snyggt förpackat och låter riktigt bra! Roligt att det finns både nya och gamla lösningar på en mässa som denna. Grymt!

Svalander
Tillbehör för att skapa egna kablar och tweeks till sin anläggning, här finns massor av produkter från tex Furutech som är marknadsledande på kontakter.

Då var mässan över för denna gång och dags att åka hem och lyssna på lite musik på egen anläggning.