TEST av Fibaro Home Center 3

Publicerat av mathias den

Ett prestandamonster som tuffar och går utan avvikelser. Vi har testat Fibaros Home Center 3 under ett antal månader. Men är den värd pengarna?

Fibaro har länge varit kungen inom Z-Wave och när Fibaro lanserade Home Center 3 tidigare i år var förväntningarna höga. Det är ändå svårt att glömma hur buggit Home Center 2 var under lång tid, men det är fixat och kontrollenheten har fungerat smärtfritt senaste åren.

När Fibaro lanserade Home Center 3 var en av de stora nyheterna möjligheten att styra andra protokoll som Zigbee, Bluetooth mfl från samma enhet. Tyvärr är det något som inte är supporterat än och vi väntar fortfarande på en uppdatering. Spännande att se om Fibaro löser det i år eller om det är något som tidigast kommer nästa år.

När vi skulle byta ut vår HC2 fanns mängder med produkter som styrdes dageligen samt flera scener och triggers. Fibaro har gjort det möjligt att migrera nuvarande konfiguration till din nya HC3 men tyvärr supporteras inte allt, vissa delar är ombyggda i nya modellen.

Det fanns bara en väg att gå och det var att börja om från början. Det tog lång tid att programmera om alla enheter och skapa scener som fungerade ingen. Gränssnittet skiljer mellan HC2 och HC3 vilket gör det lite svårare att komma igång.

Hur har det fungerat sedan installation?
Home Center 3 är betydligt stabilare än vad HC2 var under lanseringen. Fibaro har lärt sig att uppdatera systemet bättre och det är även lättare än tidigare att själv uppdatera. Huvudenheten har varit stabil, det som strulat lite till och från är push-notiserna som oftast fungerar. Annars har allt fungera bra och inga falsklarm eller flipperspel med tillbehören.

Home Center 3 är den mest kraftfulla och funktionsrika enheten för att styra ditt smarta hem. Dock är den avancerad och kräver kunskap eller någon som kan hjälpa till att trimma och programmera den. När allt är konfigurerat och fungerar är det stabilt och snabbt utan avbrott. HC3 har en App som du använder för att fjärrstyra dina scener och inställningar. Appen fungerar bra och har förbättras av Fibaro för lättare användning. En nackdel som funnits med Fibaro appen är stödet för tredjeparts produkter som inte alltid kommit upp i appen.

Möjligheten att skapa smarta scener och automatiseringar är något Fibaro gör bäst och är du lite teknisk kan du skapa det mesta. Det finns flera sätt att skapa automatiseringen med hjälp av drag n drop och logik till kodspråk för Lua.

Fibaro HC3 har inte varit ute mer än några månader och ser vi framåt kommer denna enhet att få massor med nya funktioner och möjligheter att styra allt du önskar. Om du vill ha den bästa enheten och kan tänka dig att vara avancerad så är detta rätt produkt att titta närmare på.

Slutsats:
Fibaro är kungen av Z-wave och kan i mycket liknas med Apple när det gäller formgivning av sensorer och tillbehör. Företaget är från Polen och det kan lysa igenom när du skall söka support på webben, något som inte varit det bästa. Ska du bara styra några produkter och inte behöver avancerade flöden och automatiseringar är det nog bättre att välja något annat och billigare. Men vill du ha något som kommer hålla över tid och bara bli bättre och bättre så är detta rätt produkt att köpa. Om du inte är teknik intresserad förbered dig på att köpa installations hjälp och få nytta av systemet från dag ett.

Fördelar: Prestanda, möjligheter, stabilitet, mobilitet, automatiseringen
Nackdelar: Programvaran stödjer inte alla protokoll idag, högt pris, support

Specifikation:
Några av de viktigaste nyheterna är: 50% bättre räckvidd, bättre och snabbare processor, mer minne och större hårddisk.

Model FGHC3-001
CPU Quad-core Arm Cortex A53 (1.2GHz)
RAM RAM 2GB LPDDR3
Flash memory 8GB eMMC
Power supply 12V DC (adapter included)
Operating temperature 0-40°C
Operating humidity max. 75% relative humidity (non-condensing)
Network interface 10/100 (Base-T) Ethernet via RJ45 connector
USB 1 (2.0)
Power connector barrel connector 5.5mm x 2.5mm (female)
Dimensions 220x140x35 mm

Radio Communication

Protocol Radio frequency band Max. transmitting power
Z-Wave

(500 series)

EU 868.0-868.6 MHz
869.7-870.0MHz
+14dBm
AU, NZ, CL 920-925Mhz +5dBm
BR 920-925Mhz -2dBm
THA 920-925Mhz +7dBm
Wi-Fi

(802.11 b/g/n/a/ac)

2.4GHz 2400-2483MHz +20dBm
5GHz 5150-5250MHz +14dBm

Läs mer i manualen här: Länk till Fibaro HC 3.0 Manual