Zappiti Reference Mediaplayer

Publicerat av mathias den

Då var det dags att testa nya Zappiti Reference som ska vara en riktigt bra mediaspelare. Förutom att spela upp alla dagens video-format ska bild och ljud vara på högsta nivå. Spelaren erbjuder också användaren att montera två hårddiskar på insidan med lagring upp till 40TB. Vi har följt företaget under en tid och nu är det dags att bekanta sig lite djupare.

Extreme Solutions har testat de flesta mediaspelare/smartTV boxar på marknaden och ingen har fungerat perfekt hela vägen. Det är svårt att hantera alla olika format, färger, HDR och ljudformat utan problem. Det brukar sluta med att vi är tillbaka till att det enda som fungerar är våra egna HTPC Mediamaskiner.

Zappiti AV är ett franskt företag som utvecklar mediaspelare och programvara för bästa upplevelse i hemmet. Företaget har jobbat med detta sedan starten 2010. Under åren har de släppt flera mediaspelare och TV boxar som nyttjar modern streaming. Zappiti skryter om att deras programvara är den bästa på marknaden och erbjuder inte bara ett snyggt utseende. Företaget har nu kommit till den fjärde generationens produkter som släpps nu. Den nya hård och mjukvaran känns på en ny nivå och företaget har kommit framåt i utvecklingen. Den nya generationen heter DV Series och står för Dolby Vision som nu stöds av alla nya spelarna.


>Så frågan är, kan Zappiti vara den rätt vägen framåt för de flesta användare?
Låt oss packa upp spelaren och testa den ordentligt så får vi svaret.


Vi öppnar lådan för att se vad som finns på insidan. Förutom själva Zappiti spelaren finns här en svart låda som innehåller alla tillbehör.


När vi lyfter av locket på Zappiti lådan så hittar vi tre antenner som skall monteras på baksidan av spelaren. Här finns också rackvinklar för den som vill rack-montera spelaren istället för att ställa den på fötterna. En enklare manual för inkoppling finns också medskickad. Vill du ha ytterligare information får du gå till Zappitis hemsida på webben där det finns gott om information och guider.

I lådan finns även fjärrkontrollen som är stor och innehåller en mängd med knappar. Fjärrkontrollen är bakgrundsbelyst vilket är mycket bra i ett mörkt biorum. Fjärrkontrollen är lite plastig men fungerar mycket bra och spelaren erbjuder flera möjligheter till styrning. Vi testade att styra den via nätverk samt IR från styrsystem och det fungerade utmärkt. Zappiti Appen erbjuder även styrning och fungerar utmärkt.


Spelaren är stor och välbyggd, det märks tydligt att de lärt sig på de tidigare modellerna och förbättrat kvaliteten. På framsidan finns en stor display som visar vad som spelas bakom en lucka gömmer sig de två hårddiskarna du kan stoppa in i spelaren. USB finns på framsidan för att lätt kunna montera en disk eller minne.


Här ser vi hårddiskplatserna som är bakom den stora luckan på fronten. Här kan två hårddiskar monteras på max 40TB. Om du inte lagrar dina filmer och video filer på hårddiskarna i maskinen så kan du strömma direkt från en NAS eller Media Server. Har du flera spelare kan de spela filer från varandra och fungera i nätverk tillsammans.

Hårddisk och USB är inte det snabbaste så rekommenderar att förbereda och kopiera innehållet i en dator innan hårddiskarna monteras. Kanske blir det bättre i nyare programvara?


På baksidan av spelaren hittar vi fina analoga utgångar för både XLR och RCA anslutning. De är endast till för att spela upp musik och skicka till din förstärkare. Det ger bättre ljud än den digitala överföringen. Genom att nyttja ESS Sabre DAC kan du spela upp DSD, FLAC, ALAC, MQA i 352 khz. XMOS används för bästa anslutning och transport.

Zappiti har två HDMI ut för bild och endast ljud ut, vilket är bra för äldre system. För att underlätta styrning följer det med ett externt IR-öga som förlänger signalen.

Det finns gott om USB anslutningar på baksidan samt de tre anslutningarna för antennerna.

Om vi vänder på maskinen hittar vi en fläkt som ska hjälpa till att inte överhetta maskinen. Inget som du märker av när du använder maskinen. Här sitter också en lapp med koderna för att kunna ladda ner programvaran och knyta dem samman.

Vi börjar med att skruva bort fötterna och montera rackkit för snygg montering i bioracket.

Vi startar upp projektor och processorn för att se vad Zappiti spelaren kan erbjuda i bild och ljud. Spelaren är byggd på Android version 9. Hårdvaran är kraftfull och erbjuder möjligheten att installera egna appar från Google store. Youtube är installerat från början och fungerar riktigt bra och ger en fin bild och flyt i alla video vi testar. Zappiti är i första hand för film och musik men erbjuder även smartTV Appar m.m.

Vi börjar med att uppdatera spelaren till senaste version samt köper och uppdaterar till det nya temat för bästa prestanda och utseende. Gränssnittet är snyggt och enkelt att navigera direkt från fjärrkontrollen.

Har du mycket filmer kan du skapa olika samlingar för olika kategorier eller format som du kan byta emellan. När du pekat ut var dina filmer är lagrade så hämtar spelaren automatiskt hem omslag och information samt försöker analysera filerna för ljudformat osv. Du uppdaterar innehåll och inställningar direkt med fjärrkontrollen efter behov.

När du sätter upp din maskin kan du välja att köra mot Zappiti Cloud och då lagras dina uppgifter i molnet. Det bästa sättet att konfigurera är mot en lokal server den ger mycket bättre prestanda. Det betyder att du behöver en NAS eller mediaserver som kan lagra dina inställningar och databas. Alternativet är att köra allt lokalt i spelaren.

Något som fungerar riktigt bra är hur filmarkivet byggs upp automatiskt samt grupperar filmer av samma typ tex som med Starwars filmerna här nedan. Det tar lite tid att koppla upp sig för systemet första gången men går sedan snabbt när alla data är nerladdad och lagrad i databasen.

När du klickar på en film får du upp all information om filmen och ljud och bild format. Det är lätt att byta omslag eller information om något är fel med fjärrkontrollen. Personligen gillar bäst att göra det från min server eller via Zappiti video på min IPAD i bion. Det gör det lättare att bläddra utan att starta hela systemet samt att uppdatera och underhålla databasen.

Det finns flera smarta verktyg i systemet för att söka eller hitta filmer utifrån olika kategorier. Det finns även stöd för att lagra egna video filer och TV-serier.

Du kan välja hur många linjer av omslag du vill visa samtidigt på skärmen från 1-4 vilket kan fylla hela skärmen. Bilden är högupplöst och nyttjar kraften i nya video hanteringen för att göra det snyggt att bläddra i systemet.


Zappiti reference har som de andra spelarna i DV serien Magic Pixel V3 som är en videoprocess teknik som förbättrar bilden. Förutom att skala upp video till 4k så hanteras HDR (HDR10, HDR+, Dolby Vision, HLG) på bästa sätt. Har du inte bra stöd för HDR kan spelaren även hantera HDR-SDR för bästa bild.

>Tekniken fungerar riktigt bra och skapar en magisk bild med mycket bra svärta och 3D djup samt ett naturligt flyt på uppspelningen som är riktigt bra.

Stödet för olika filformat är mycket bra och Zappiti spelar alla filer vi testar från stora ISO filer till MKV filer. Zappiti hanterar menyerna på BluRay och DVD mycket bra det känns som att spela upp en skiva.
Ludet på Zappiti är riktigt bra och det märks att det är en bra och tyskt nätdel under huven. Ljudet är rent och kraftfullt och med en tydlig svart bakgrund. Spelaren har bra stöd för auto framerate samt att spola utan att tappa synk. Zappiti reference är snabb att navigera och känns stabil och genomarbetad. Upplevelsen kan liknas med att spela upp den fysiska skivan förutom att det går mycket snabbare.

Efter att testat spelaren i flera dagar med olika video filer har vi inte lyckats hitta någon video som inte går att spela. Det är inga problem att arbeta med stora ISO filer, Zappiti tuggar i sig dem och spelar upp allt.

Sammanfattning:
Om det finns en perfekt mediaspelare så ligger Zappiti reference mycket nära. Det finns saker att önska i Appen och funktioner som vi är vana att ha i HTPCn som saknas. Men det är svårt att vara negativ när bilden är på topp och även ljudet är toppklass. Dessutom fungerar spelaren extremt bra med en modern TV och projektorer som min JVC N7. Äntligen en spelare som hanterar HDR-formaten på ett bra sätt och ger en fin bild utan problem. Zappiti kan också användas som streaming och DAC för musik. Ser fram emot ett fungerande stöd för Roon. Det är härligt med så bra format stöd och Zappiti spelar upp alla filmer vi testar. Ska du köpa en bra mediaspelare idag är det Zappiti DV serien du skall köpa. Ska du bara spela film finns den billigare NEO annars är det reference maskinen som är mest intressant. Om även vill spela musik med bästa möjliga ljud finns det en bättre modell som heter signatur.

Är detta mediaspelaren för alla?
Tveksamt, den kräver fortfarande konfiguration för att fungera smärtfritt samt erfarenhet av nätverk och teknik för att komma hela vägen. Men det är värt att ta hjälp om du inte kan för denna spelare är riktigt bra!

Om du inte har har många filmer på skiva eller disk borde du istället titta på AppleTV eller Nvidia Shield. Det finns många bra streaming tjänster som är redo att användas. Är du redo att ta steget till digital uppspelning och vill göra det utan förlust av bild och ljud kvalitet då är detta spelaren du skall köpa.

Säkerställ att du har en bra server eller NAS för att ha lagra din databas, rekommenderar någon Extreme Mediaserver för snabbare mediahantering. Alternativt installera allt lokalt i spelaren.
Kanske blir molnet snabbare framöver?

En viktig detalj att inte glömma bort är Zappiti är en spelare och har inte någon BluRay läsare så du kan inte läsa in dina filmer via den.

Här kan du läsa mer om Zappiti video App

Här kan du läsa mer om Zappiti reference spelaren


Vill du lära dig mer om Zappiti, kontakta oss
Mathias, Extreme


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *