HEM 2022 – Highend mässan i Stockholm 2/4

Publicerat av mathias den

Det är dags för en ny HEM mässa i Stockholm efter två års väntan. Äntligen kan vi träffas och njuta av vår hobby igen utan begränsningar av Covid-19. Mässan arrangeras av Audio Concept och genomförs på Sheraton hotel och Kapitel 8 i Stockholm.

Mässan pågår i två dagar mellan 2-3 April det betyder att du har gott om tid att besöka alla utställare eller komma tillbaka och lyssna lite extra.

Extreme Solutions var på plats när dörrarna öppnades vid 10:00 på Kapitel 8. Vi började vår dag med att besöka Audio 7 & Instereo. Sedan gick vi vidare och dokumenterade resterande rum innan vi bröt för lunch & hamburgare. När vi fått lite ny energi flyttade vi oss till Sheraton hotel och där tillbringade vi resterande tid till mässan avlastades kl.18:00.

Det har varit en intensiv lördag med flera trevliga möten med samarbetspartners, leverantörer och kunder. När vi lämnat mässan var på väg mot bilen ändrade vi kurs och fastnade på Long horn för att äta och prata igenom dagens mässa och intryck.

Nedan kan ni se bilder från alla rummen samt lite intryck och kommentarer. Vi kan konstatera att streaming och Roon har tagit en stor plats och nu är standard hos flera tillverkare. Självklart fanns det flera utställare som fortfarande spelade vinyl skivor.

Tack för denna gången Mathias & Extreme Solutions

Audio 7 & Instereo

Här fanns mycket produkter att titta på från Chord, Melco, Neat, Naim m.m.

En härlig engelsman presenterade och körde demo av Chord kablar och strömprodukter. Alltid roligt att se demo när det är någon som brinner för området och produkterna. Det gick tydligt att höra att strömhanteringen är viktig och att förbättringar gör ljudet renare och mer dynamiskt.

Chord gör fin elektronik och är mycket kända för deras DAC-produkter. På mässan visades Hugo2 och en stack med fina för och slutstegsprodukter.

Neat är lättlyssnade och roliga högtalare som även in miniatyr spelar stort och dynamiskt.

Naim är det märke som varit med länge och deras moderna streaming och all inklusive produkter är både fina och låter bra.

Fitzpatrik

Det är mycket vi lärt oss om ljud och vad som krävs för att få ut det ljud som du betalar för. Det räcker inte att köra en bra anläggning och fina högtalare. Rummet påverkar alltid mer eller mindre negativt och något du behöver hantera med hjälpa av akustik produkter eller DSP-tekniker. med olika produkter och utseende att välja mellan utifrån behov och problem att behandla i just ditt rum.

Extreme Solutions har arbetat med akustik och DSP under flera år och kan hjälpa er få ut maximalt ljud från er anläggning. Byt inte produkter, se till att höra hur bra de låter först och uppgradera sedan rätt delar utifrån behov.

Artnovion gör mycket snygga produkter som kan användas i de flesta miljöer eller lyssningsrum. De finns mängder med olika produkter och utseende att välja mellan utifrån behov och problem att behandla i just ditt rum.

Här visades även hörlurar från den mycket kända tillverkaren bayerdynamic. Märket är mycket vanligt i pro världen.

Perfect Sense

Här fanns stora högtalare från Rockport, ett mycket känt märke inom högtalare. Dessa fina pjäser bjuder på fin upplösning med beryllium diskant. Basen har fin kontroll och det låter riktigt trevligt.

Högtalarna drivs av ett integrerat paket från Pilium

Ljudet kommer strömmande från Aurender och Dac från APL

Audio concept

Elektroniken från OMEGA AUDIO samt det röda kablaget. Högtalare är från Estelon.

Ett lite mindre rum där ljudet sprider sig fint och det är svårt att inte stirra på det mycket lysande kablarna, som inte bara är röda utan även stora.

Det större rummet erbjöd demo av de mycket omtalade högtalarna från Alsyvox. Det är utan tvekan ett av mässans största ljud. Här finns en otroligt 3D djup och högtalarna släpper ordentligt utan att låta för analytiskt. Elektroniken som driver högtalarna är från Taiko och kablaget även här från Omega.

EAD Sweden

Tillverkare av fullrange element samt andra spännande tekniker. De säljer direkt till kunder samt för OEM tillverkning. Elementen låter riktigt bra och är prisvärda!

STAX

Mycket trevliga hörlurar och egen elektronik för den som vill kunna lyssna utan att störa grannarna. Letar du efter hörlurar för hemmalyssning bör du lyssna på Stax.

Audionord

Hos Audionord var det stort focus på franska Devialet som idag är mest kända för sina aktiva högtalare. Dagen till ära fanns flera modeller på plats samt den helt nya ljudlimpan med surround och Atmos ljud.

Om du använder Phantom idag är det snyggt att kunna koppla på en limpa för att få ett större ljud för TV-ljudet och när det är film dags.

Här fanns också hörlurar för den som vill gå all in i Devialet.

För den som inte vill ha aktiva högtalare finns även Devialets kända integrerade lösningar som idag spelade på ett par Vivid Audio högtalare.

Hifi Agenten

Kontakter från mycket kända WBT och andra tillbehör för vinyl och bättre ljud visades utanför demo rummet. Här fanns också en strömfördelare med filter samt en integrerad spelare och streamer från Audiolab som är riktigt trevlig.

När vi går in i rummet hittar vi den senaste serien från Paradigm som heter Founder samt elektronik från Thoren och Bladelius. Högtalarna är aktiva i basen och erbjuder DSP korrigering för bättre anpassa sig med rummet.

Högtalarna är öppna och spelar med bra kropp och dynamik, ett par riktigt bra högtalare för pengarna som spelar det mest med bravur. Ett mycket lyckad serie innan du går upp på Persona som är en av de bästa högtalarna idag.

Dune Blue

Här kunde vi klämma på den omtalade Rose audio dac/streamer samt Rockna som är en bra R2R Dac.
Hörlurar kunde även prov lyssnas och elektronik för dem.

SEPTON

Häftig elektronik från Audio Research som skriker modern oldschool. Högtalare från italienska Sonus Faber och Klipsch. I rummet fanns även högtalare från Elac samt den omtalade Rotel Michi.

I det andra rummet på andra sidan hittade vi lite billigare produkter som gjorde ett ordentligt avtryck. Det var högtalare från Polk audio och ny elektronik från Marantz. Högtalarna är riktigt välbyggda och låter fantastiskt utifrån sin prislapp (22.000kr) och är säkert en bra slutstation hos många.

Mac Audio

Här finns många trevliga produkter som inte kräver att du rånar banken för att ha råd. Märken som Vincent, Advance acoustic, Cayin samt tyska högtalare från Heco. Många produkter kommer från Kina tillverkare och det är tydligt hur duktiga de börjar bli på att skapa egna produkter.

Stylus

Hos Stylus presenterades högtalare från YG och elektronik från Gryphon. Ett av mässans bästa ljud, mycket naturligt och analogt ljud som var luftigt och transparent.

I andra delen av rummet fanns en till anläggning med högtalare från splendor och med elektronik från Moon audio. Det var inte roligt att lyssna på denna setup efter att komma från YG även om ljudet lät bra.

MBL + Hifi Rose + Vinyl butiken

I ett litet rum på Sharaton fanns en Hifi Rose som strömmade musik i ett par MBL. Tyvärr var det en utställare som fick ställa in på grund av sjukdom.

Vinylbutiken visade tillbehör och pratade optimering

PL AUDIO

PL Audio hade ett stort rum med produkter från Moonriver Audio och Pass samt högtalare från Franska Focal. Högtalarna som spelades på var från Sopra och Kanta serierna . Mycket trevliga högtalare.

Focal gör även högtalare för inbyggnad som visades upp i rummet.

På plats fanns skaparen av Moonriver audio, en mycket trevlig person som berättade om tekniken. Det var roligt att det spelades på både Moonriver audio och Pass för att kunna höra skillnaderna i karaktären. Båda tillverkarna är riktigt bra, Moonriver är lite mer dynamik och luft.

Den mycket kompetenta DA-omvanligen sker som vanligt med DCS produkter.

Strömfilter och produkter från Isotek fanns även i rummet och de är riktigt bra för de som inte testat.

SAXX

Här finns trevliga högtalare från Totem Acoustics samt elektronik från Peachtree Audio och Primaluna Audio. Jag har hört högtalarna i alla olika storlekar många gånger förut och de är svårt att inte gilla dem. De är mycket lättlyssnade och dynamiska utan att låta runt eller instängt. En mycket bra högtalare som passar många som vill kunna spela modern musik utan att behöva välja utifrån endast de bästa inspelningarna.

Elektroniken är riktigt trevlig och kostar inte en förmögenhet, så det går att bygga en mycket bra anläggning till rimliga pengar.

Digitalbild

Hos Digitalbild stod de stora KEF blade högtalarna som inte bara är en läcker design, de låter riktigt bra både i öppenhet och bashantering. KEF har länge kört med koaxial lösningar för att slippa problem med fas och tidsfel. Högtalarna drevs av stora slutsteg och elektronik från elektrokompaniet.

Mycket trevligt ljud.

BULOW STEENSEN

Här spelades på högtalare från JBL samt elektronik från Mark Levinson. Demo gjordes med olika typer av musik och det spelades riktigt högt och starkt. Imponerande hur bra kontroll högtalarna kunde hålla samt drivningen från den integrerade Mark Levinson. Kanske inte den största och mest utmålade scenen men kontroll och separation är grym. Högtalarna spelar extremt stort och är inte känsliga för spridningen heller. Kul demo!

Demo 2 stod Cabasse för en helt annan typ av högtalare som är mer modern i slaget och tekniken. Påminner lite om en stor Devialet i utseende.

BANG & OLUFSEN BROMMA

Bang & Olufsen har funnits länge och är idag en modern leverantör med smarta lösningar. De är inte bara snyggt förpackat och smidigt att använda det låter riktigt bra med. Inbyggd streaming och möjlighet att koppla på även analoga källor gör dem mycket flexibla och enkla att möblera i ett modernt hem.

Högtalarna är lättlyssnade och sprider ljudet otroligt bra. BO hade ett stort rum med högt i tak men lyckades även med pelarhögtalarna att fylla rummet med ljud som inte lät ansträngt. Snyggt.

LTS

Ljudtekniska sällskapet är en oberoende förening som verkar för bättre ljudåtergivning och tekniska lösningar. De ger ut en tidning och arrangerar medlemsmöten och studiobesök.

Läs mer om du är intresserad: http://www.lts.a.se/

Hifi-klubben

Fokus på mässan ligger på Hegel och kända Bowers and Wilkins 802. Rummet är riktigt stort och högtalarna och elektroniken får jobba hårt för att fylla rummet. Högtalarna lyckas bra med att inte tappa kontrollen och bli ansträngda, ljudet är trevligt och typiskt B&W.

German Physiks

Ett märke som är relativt okänt för mig är tyska German Physikts som funnits sedan 1992. Högtalarna är 360 spridande och har en teknik som de kallar för DDD driver. Företaget tillverkar även kablar och elektronik.

Läs mer om dem här: https://www.german-physiks.com/

Svalander

Ett företag som varit med oss länge och förändrat vår syn på vikten av rätt tillbehör och kontaktering är Svalander. På mässan visar de upp de fina kontakterna från Furutech som satt en standard för hur vi skall ansluta våra fina produkter. Här fanns även andra tillbehör till din vinylspelare m.m.

På plats fanns även Josef Svalander som startade företaget och fick den fina utmärkelsen ”Sveriges största hifi-personlighet”.

Trinaudio

Från Italien kommer Trinaudio som tillverkar elektronik. De visar upp flera av sina fina skapelser på mässan och produkterna är mycket välbyggda och snygga.

läs mer om dem här: http://www.trinaudio.com/en/

Dynaudio

Våra Danska grannar från Dynaudio visade upp sina kända högtalare och berättade om hur företaget utvecklats med produkterna. Dynaudio gör fina högtalare som både är snygga och låter bra och ger ett mycket naturligt ljud.

Hifi Musik + Hemmabio tidningen

Våra två kära tidningar fanns på plats och pratade med sina läsare och sålde tidningar. Det är roligt att ni finns och bidrar med information från vår spännande bransch.

Teckna en prenumeration idag om du inte har:
https://hemmabiotidningen.se/
https://hifi-musik.se/

Transient design + Avantgarde

Här finns ett stort utbud av kända produkter och tillbehör. Kända märken som IFI, Silent Angel mfl.

Vi har testat och installerat Silent Angel produkter med mycket lyckat resultat, så perfekta produkter för streaming och roon. IFI är också ett företag som gått från klarhet till klarhet flera bra produkter som är billiga och ger mycket för pengarna. Deras powerstation och strömpluggar har vi använt i många installationer samt i vår demo, grymt bra!

Längst in i rummet hittar vi den blyga anläggningen Avantgarde Trio G3. Den tar upp hela sidan av rummet och trattar och basmodul är enorma. Kanske inget du monterar upp i lägenheten, men har du rätt rum och gillar transparent ljud så är det något extra.

Technics Sverige

En tillverkare som funnits med oss länge och lyckats komma tillbaka och skapa fina produkter som är moderna och med riktigt bra ljud och byggkvalitet. De är fortfarande en av de bästa tillverkarna av skivspelare och teknik för det. Här kunde besökaren lyssna på deras högtalare och elektronik och titta på deras streaming produkter och hörlurar.

LINDSTRÖM AUDIO

Tyvärr blev det inga bilder från Lindström rummet då batteriet tog slut 🙂

Här visades upp ett par mycket spännande högtalare med öppen baffel lösning. Tillverkaren är Svensk och har som mål att lyssnaren skall glömma bort teknik och högtalare och njuta av levande musik.

Högtalarna låter riktigt bra och levande, de släpper fint och ger ett luftigt ljud utan att du blir lyssningstrött.

läs mer om dem här: https://www.lindstromaudio.com/


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *