Sweetspot Jönköping 2022 23-24/4

Publicerat av mathias den

Årets Sweetspot mässa genomfördes på Elite Stora Hotellet i centrala Jönköping. Mässan öppnade dörrarna för besökare på lördagen 23/4 och avslutade på söndagen 24/4.

Mässans general heter Björn och han har genomfört flertalet mässor tidigare. En spännande nyhet som presenterades under lördagens galamiddag, var att Björn kommer att ta över Göteborg Hifi-Show som planeras att genomföras 1-2 oktober. Det ska bli roligt att följa utvecklingen av Sweetspot i både Jönköping och Göteborg.

Extreme Solutions var på plats under helgen och har dokumenterat och besökt samtliga rum och utställare på mässan. Elite Stora hotellet är en klassisk och vacker byggnad som är placerad centralt i Jönköping. Hotellet är en perfekt plats för en trevlig mässa som Sweetspot. När vi kliver in genom den fina entrén till hotellet möts vi av den mycket trevliga personalen som tar emot och besökaren och ger dem ett armband som visar att de betalt inträdet. Häng med oss på en rundtur bland fina anläggningar, tillbehör och guldskivor.

Mathias Extreme Solutions, lösningar för dig som är intresserad av bra ljud och bild.

Stylus

Här presenterades högtalare från engelska Spendor, ett företag som varit med sedan 60-talet. Högtalarna har ett klassiskt utseende och låter fint. Spendor gör även högtalare med ett mer modernt utseende för den som gillar det bättre. Men lura dig inte på utseendet högtalarna har moderna komponenter och håller högsta klass. Högtalarna finns i olika prisklasser och behöver inte kosta en förmögenhet.

Elektroniken utgörs av Gryphon som har huvudpjäsen i uppsättningen. Det finns även delar från Brinkemann, SME och Nordost.

Skivhallen

I skivhallen fanns flera utställare som sålde LP/CD-skivor. Även om streaming har tagit över marknaden så är det fortfarande många som samlar skivor. Många gånger är det bättre att köpa en äldre upplaga än den nytryckta då ljudkvalitén idag kan skilja ordentligt. Det ger lite extra nostalgi att bläddra bland skivorna som jag själv jagade för några år sedan. Idag går den mesta musiken genom Roon för min del.

Nordic Game Supply AB NGS

Hos NGS är det fokus på produkter från Audio-technica. Här fanns flertalet av företagets fina hörlurar samt vinylspelare, nålar och andra tillbehör. Märket har fått många fina recensioner och är populära både hos musiklyssnare, studios samt spelbranschen. Extreme har testat flera modeller och är mycket nöjda med resultatet.

Rauna of Sweden

Rauna of Sweden är ett märke som funnits länge och är från början skapat av Bo Hansson, Lennart Bergstedt och Olle Neckman. Det är roligt att de fått nytt liv och det är unika högtalare som inte är byggda i trä. Under Sweetspot presenterades tre modeller: Oden, Vidar och Vale. Högtalarna är robusta och spelar stort och öppet. Elektroniken som drev högtalarna är från svenska Bladelius. Den som orkade vänta fick möjlighet att lyssna på samtliga modeller och ljudbilden blev bara bättre och större för varje modell som spelades på.

Audioactive

Här visades det läcker elektronik från Aavik som har ett läckert utseende som faller mig i smaken. Längst upp på toppen fanns en läcker svarv från Avid som är unik. Högtalarna är tillverkade av Borresen. Kablaget var från Ansuz samt lite av deras akustikprodukter för bättre ljud. En trevlig setup som gav ett bra ljud. Vid ingången till rummet fanns även ett par aktiva SA högtalare.

SALLINGBOE Audio

Här möttes vi av en mycket trevlig dansk importör som hade med sig ett flertal mycket fina produkter. Om du gillar vinyl och har en fin spelare bör du titta på den läckra nätdelen från Tona. Här fanns även en mycket kraftfull skivtvätt och en vacker rörförstärkare från Zikra Audio. Behöver du en ny stereo möbel till din anläggning fanns det från tillverkaren Esthetica. Sist men inte minst det ”guldfärgade” försteget som inte gör någon besviken, wow vilket bygge. Hoppas att höra produkterna inkopplade nästa gång.

Stefan Tolinsson

En riktig samlare med mer än 117 guld- och platina skivor, filmer som fått guld och en massa olika halsdukar. Nostalgin växer när du tittar på alla produkter och tänker tillbaka på konserter och stora skivor i historien. Stefan har också lyckats att få tag på en äkta grammis! Jag frågade Stefan vilken som var den mesta favoriten just nu och det var Europe ”The final countdown” i guld.

Stefan har länge varit intresserad av att samla saker. Hans intresse för att bevara och visa upp dem för omvärlden är det som driver honom. I lägenheten hemma i Göteborg finns hans ”hall of fame” där skivorna pryder väggen. Det är mycket 90-tal i samlingen eftersom det var då Stefan växte upp med MTV och den nya video vågen. Superkul och lycka till med fortsatta resan och tack för trevligt bemötande.

Mangold Innovation

Stephan Mangold är en utbildad Civilingenjör inom elektronik och har även skrivit böcker. Intresset för ljud är stort och han har skapat produkter som: delningsfilter eller varför inte ett Attefallshus specialbyggt för bra ljud.

Lukase AB

Lukase som härstammar på Gotland erbjuder mängder med olika tillbehör och komponenter för den som vill utveckla eller bygga själv.

Audio Concept

Hos Audio concept spelades det på elektronik från Karan och med kablar från Omega. Högtalarna är de rundstrålande German Physiks. Ett stort och luftigt ljud med härlig dynamik och högtalarna hänger ihop ovanligt bra för att vara runstrålande modell. Karan elektroniken är inte blyg och låter mycket bra.
Det är svårt att inte missa de röda kablarna eller ska vi säga ormarna från Omega.

HIFI Consult

Här spelades det på AVM elektronik och de fina högtalarna från Vienna acoustics. Kablaget till högtalarna är från transparent. Det stora slutsteget från AVM hade en läcker genomskinlig toppskiva så att det gick att titta in när steget spelade, läckert!

Kenneth Englund Audio, APS Tube Technique, Lindström Audio

I detta stora rum fanns två anläggningar att lyssna på i första delen Empress X med elektronik från APS. Stora golvhögtalare som spelar med bra dynamik. Elektroniken från APS är inte bara snygg utan låter riktigt bra. Det var lite extra kul att se att anläggningen hade en Holo May Dac.

Den andra delen av rummet består av Lindström Audio som är en ny och mycket spännande högtalare med öppen baffel. Det är en relativt liten högtalare som spelar stort och levande utan att du bli lyssningstrött. Snyggt jobbat!

Larsen

Larsen högtalarna börjar bli välkända och har nu funnits med oss ett tag i olika modeller. Grunden kommer från Stig Carlsson som var den som började med att använda väggen för att skapa en stor ljudbild. Larsen högtalaren är uppe på modell Larsen 9. Jag tycker att ljudet lät ovanligt bra på mässan denna gång.

Jogumatech AB/Sumi

Sumi högtalarna var första gången jag såg på Sweetspot mässan innan Covid-19. De är en ovanlig design och nytt sätt att tänka med flera olika valbara möjligheter för att de skall passa i rummet efter dina önskemål. Det betyder att högtalarna är modulära och att du kan anpassa dem genom att välja olika komponenter. Det finns nu fler modeller och även en ljudlimpa samt mindre modeller.

Digitalbild & Ljud

KEF är ett välkänt märke som har gjort många lyckade högtalare genom åren. Denna modell är ny och kommer från den nya referensserien. Högtalarna lät mycket bra och var en av de bästa på mässan. Elektroniken kommer från Electrocompaniet och kablage från Van deln hul.

daCapo Hi-fi

Från Norge kommer daCapo Hi-fi som spelade på högtalare från Usher och elektronik från McIntosh. Snygga och välbyggda högtalare som har fin kapacitet.

MYC Audio

En leverantör med mycket spännande produkter i sortimentet. Här kunde du lyssna på hörlurar och Aune hörlursförstärare/DAC. Produkter från Nuprime som gör mycket fina produkter till rätt pris. När du gick in i rummet möttes du av de mycket fina Taga högtalarna som spelade med en integrerad mini förstärkare från Nuprime. Högtalarna spelar mycket fint och öppet och kostar runt 25.000 vilket är mycket prisvärt. Taga är ett märke som har flera mycket fina produkter till rätt pris i sin portfolio.

Ultimate Sound

Hos Ultimate hittar du förutom ett stort urval av fina CD-inspelningar en anläggning som består av produkter från TAD. Högtalarna är den senaste modellen av TAD Compact Reference och till det ett stereosteg, Dac/transport och strömfilter från IsoTek. Anläggningen är sammankopplad med Siltech kablage för bästa signal hantering. Det är bara gratulera Jörgen till mässans utan tvekan bästa ljud.

De som besökte mässan bägge dagarna fick avnjuta ett tydligt lyft under söndagen då anläggningen ersatte Bel canto med en TAD spelare. Det gjorde ljudbilden komplett och allt blev mer homogent och djupare och snabbare bashantering.


Meta wave

Här spelades det på högtalare från EgglestonWorks dom är en smal men djup högtalare. Gott om resurser för att fylla ett rum med välljud. Här fanns även kablage från OePhil och Gigawatt.

Anatech

Här visades upp försteg och slutsteg som är rörbaserade, ett ovanligt utseende liknar nästan en dator låda. Det spelades lite försiktigt på ett par Klipsch högtalare som var anslutna till anläggningen.

Holographic Audio

Direkt från Småland kommer välkända Holographic Audio som utvecklar slutsteg och försteg av högsta klass. Högtalarna är en typ av Ino Audio modell som tillverkaren byggt för eget bruk. Stegen och försteget spelar mycket rent och fint med bra dynamik. Det är inga extra funktioner och krusiduller utan all energi är lagd på att det skall låta så bra som möjligt till rätt pris. Lyckad kombination!

Svalander

Svalander är en riktigt familjeföretag som fokuserat på tillbehör och bra ljud. Här finner du fötter, kablar, kontakter, skivspelar-tvätt och mycket annat. Ett av de märken som de säljer är kända Furutech som idag är en av de ledande inom koppling och kontakter men även kablage och anslutningar. Grundaren Josef Svalander har mycket kunskap och gjort en spännande resa inom ljud.

KlangKontroll

Företaget har specialiserats sig på lättdrivna högtalare kombinerat med rörelektronik. Det är också det vi får lyssna på under mässan med högtalare från Coherent Audio. Mycket bra diskant och mellanregister som sprider mycket luft i det stora rummet.

Transientdesign

Här finns flera kända märken och produkter för att både förbättra ljudet samt som löser ett problem. En tillverkare som tagit mycket plats dom senaste åren är IFI. De har massor med smarta produkter och samtliga produkter är mycket bra prissatta. De har nyligen lanserat både strömkablar och en nätlist som ger de mycket dyrare en tuff kamp. Extreme har installerat flera av produkterna med mycket gott resultat!

Att ström är en av de viktigaste delarna för bra ljud är idag ingen hemlighet. Här finns flera bra produkter som kan ersätta billiga nätbulor som ofta kommer med våra produkter. Det gör större skillnad än du tror.
Här finns flertalet fina hörlurar för den som vill ha bra ljud utan att kräva stora högtalare

En tillverkare som gör mycket spännande produkter är Silent Angel som har både streamer och nätverksprodukter för bästa ljud och transport. Här finns också separat nätstyrning och möjlighet att göra din Dac Roon ready.

Slagmedia

Hos slagmedia är det fokus på Hifi och Studioljud. Det visades upp högtalare från Rogers, Rauna och Kii.

Scan Audio

Här spelades det på stora ATC högtalare som är aktiva. DAC och ljud produkterna kommer från SOtM som har ett stort urval av produkter för bäst ljud. Här finns både ström och nätverksprodukter för att skapa en bättre signal och lägre störningar. Både högtalare och SOtM produkterna är toppklass.

PL audio

Hos PL Audio hittar vi kända produkter från DCS, PASS och IsoTek. Högtalarna kommer från franska Focal.
I hörnet finner vi den diskreta JLAudio subben som är en av de bästa på marknaden idag. Detta är en bas som inte bara är snabb utan kan spela ihop med de flesta högtalare. Kablarna kommer från Siltech.

Även om det var en av de mindre anläggningarna jag lyssnat på från PL Audio så låter det fantastiskt.

Hifiedge / Aamp

Här spelades det på Q-Akustic högtalare som inte bara låter mycket bra utan även är extremt prisvärda.
Det var extra roligt att lyssna på lite hård metal innan galamiddagen på lördagen! 🙂

Audionord

Här spelades det på Devialet modell mindre samt deras integrerade steg samt ett par högtalare från Piega. Dom små vita bollarna är aktiva och är enkla att använda i ett modernt hem. Du ska inte luras av den lilla formen, det finns massor med ljud från denna nätta anläggning.

OA 51-Purifi

En spännande upplevelse av Rotels Michi och OA 51 med Purifi element. Hörde den förra modellen på Sweetspot innan Covid-19 men detta var mycket bättre! Här fastnade vi och lyssnade på lite olika typer av musik och det är otroligt vad bra högtalarna spelade! Maffig och kontrollerad bas och en fin upplösning i mellanregister och topp. Bra jobbat!

Hifiagenten

Högtalare från Acoustic energy som inte kostar skjortan men spelar stort och med kontroll. Högtalarna är drivna av audiolab som är en integrerad med allt du behöver. I botten ser vi en ny strömprodukt för att rena strömmen från powergrip. Skivspelaren är från Thorens. ”The pink LP”

Mac audio

Här spelades det på Heco och Cayin samt visades flera tillbehör. Mac har flera prisvärda produkter som passar alla smaker.

StoneBjelk

Mycket speciella skapelser och många spännande former utgör StoneBjelks högtalare. Vill du ha något som är unikt och modernt eller kanske utvecklat och skräddarsytt för ditt rum? Skaparen Ludvig Stenbjelke tyckte att de flesta högtalare såg tråkiga ut och ville därför skapa något unikt. Många speciella material och former har skapats sedan starten 2016.

Classic design

Här var fokus på elektronik från Gold note och högtalare från Lindström audio.
Trevligt med lite fina instrument i rummet!

Då var mässan över för denna gången och det är bara packa ihop och åka mot Stockholm.

Sammanfattning

En mycket lyckad och trevlig hifi mässa i Jönköping, den nya lokalen mitt i centrum lyfte kvalitén på hela mässan och det kändes toppen. Det var också trevligt att alla utställare och rum var i samma byggnad. Även om hotellet är nytt för alla och det är svårt att anpassa sig till rummen i förväg så lyckades de flesta.

Lördagens galamiddag var ett stort lyft mot tidigare mässor och maten var riktigt bra.
Bra jobbat Björn och Co som gjort mässan möjlig och nu ser jag fram emot nästa stop i Göteborg.

Tack Sweetspot för denna gången.

Mathias Belevid, Extreme Solutions


2 kommentarer

Tony · 26 april, 2022 kl. 10:15

Tack för ett trevligt reportage! Jag får återkomma i takt med att ni fyller på med mer text.

Till skillnad från HEM i Sthlm så verkar anläggningarna vara lite mindre i storlek? Lite lättare att audiovisuellt placera dem hemma i vardagsrummet?

Hinner man runt allting på en dag?

Mvh,
Tony

    mathias · 27 april, 2022 kl. 01:07

    Tycker mässan var toppen och det lät bra i många rum samt att det inte var trångt.
    Kul att du gillar mitt reportage!

    Mathias

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *