HEM Stockholm 2023

Publicerat av mathias den

Årets High-End mässa i Stockholm genomfördes, Februari 18-19 på Sheraton samt hos några utvalda butiker: Perfect Sense, Audio Concept, High fidelity och Pause ljud och bild.

Även om mässan hade ett annorlunda upplägg var det roligt att få träffa kollegor i branschen och se nya produkter som presenterades.

Följ med oss när vi besöker utställarna på Sheraton samt Audio Concepts butik.

Efter att vi tagit en promenad från Stockholm stadshus, där vi parkerade bilen kom vi fram till Sheraton hotell. Vi hade en tanke på att börja med Sheraton och sedan besöka butikerna men tiden gick snabbt. Det kändes inte som det bästa upplägget med butikerna då förflyttningen både är jobbig och kräver planering samt tid. När klockan närmade sig 16:00 lyckades vi förflytta oss till Audio Concept och där avslutade vi dagen.

Vårt första stop var hos Regal Audio, som visade upp sina egenutvecklade kablar. Konstruktören var på plats och heter Anders Hansson. Kablar ligger nära våra hjärtan eftersom vi tillverkat alla typer av kablar under flera år med mycket gott resultat.

Nästa stop blev hos Hifi & musik som är en viktig tidskrift för vår hobby och även deras syster tidning hemmabio är något som ligger många om hjärtat. Det är tyvärr dåligt med riktiga tidningar idag och flera har försvunnit eller gått över helt till nätet. Så glöm inte bort att supportera dem om ni vill ha dem kvar!

Septon – Klipsch

Septon hade mycket att visa på mässan och i ett av de största rummen visade de stolt Klipsch stora Heritage 75th Anniversary SE och elektronik från Audio Reserach. Här pratar vi ”stora” old school högtalare med stort ljud och härlig dynamik. På vänstra långväggen visades några Rotel produkter upp.

HI FI CONSULT

Hos Hificonsult fick vi bekanta oss med tyska AVM samt elektronik från Vinne/Rossi som är amerikanskt. Högtalare denna dag är Vienna samt stativare från QLN.

Svalander

Svalander är kända för Furutech och hög kunskap inom innovation och förbättring av ljudet. Förutom Furutech visades Nagaoka som är ett Japanskt märke som varit med i över 80-år och är starka inom pickuper och nålar. Nagaoka tillverkar även komponenter till många kända märken i branschen. I montern fanns också skivtvätt från Knosti.

MYC Audio

Myc Audio ligger oss varmt om hjärtat då vi jobbat med flera av deras produkter som de distribuerar. Idag visade de upp spännande strömprodukter från Polska Taga. Taga säljer både tillbehör, elektronik och samt mycket fina högtalare till rätt pengar. Vi har mycket goda erfarenheter av att installera dem ihop med mycket dyrare märken. Nuprime är ett annat märke som finns här som gör mycket bra DAC, slutsteg samt övrig elektronik på ett modernt maner. Demo rummet spelade på en integrerad Taga och högtalare från Quadral. Ett av de trevligare ljudet på mässan och en mycket överkomlig prislapp.

Septon

Septon visade upp nyheter från Marantz som kommit med flera nya produkter både inom stereo och hemmabio. Rummet spelade på högtalare från Polk Audio. Detta är välkända och populära produkter där många börjar sin resa inom hifi och hemmabio. Ett annat välkänt märke som fanns på bänken bak i rummet var Classe som är tillbaka med lika snygga produkter som tidigare.

Dyn Audio

Danska Dyn Audio har satsat hårt sista tiden på att bygga moderna lösningar baserade på sina högtalarmodeller. Här presenterades deras nya aktiva serie av högtalare som är mycket intressanta och redan populära av de som testat. Högtalarna är aktiva och byggda med elektronik från Danska Pascal och erbjuder streaming direkt i högtalaren till alla kända källor. Det finns även möjlighet att koppla in analoga källor i kedjan. Något som är spännande är Dirac som också kan användas i högtalarna med stöd för flera kurvor. Detta är verkligen något vi kommer se mer av framöver. Högtalarna finns i lite olika storlekar och spelar bra, bara att koppla i strömmen och hela anläggningen är redo. Hoppas se fler och större serier framöver.

Lasse Hifi

Lasse visade sina egna kablar Flow samt ett komplett Gold Note-system med både elektronik och högtalare. Här fanns vinyl och streaming för den som vill lyssna på olika källor.

Bylow & Steensen

Denna gång var det Bylow & Steensen som hade det största rummet på mässan. Det var fyllt med mängder av olika JBL högtalare i olika storlekar och prisklasser. Ett annat stort märke som tillverkar fantastisk elektronik är Mark Levinson och idag visades nya NO 50 (50års jubileets monoblock). Dessa läckre monster är endast tillverkade i 100ex. Dagen till ära spelas även på den största JBL Everest DD67000 som har dubble beryllium element och stora 15″ basar. När du ser de andra moderna från JBL ser det plötsligt små ut 🙂 Källan för dagen är från Franska Kalista som bygger påkostade konstruktioner samt med mycket fin presentation.

PL Audio

Hos PL Audio var det fullt med fina produkter och kända märken. Vi är vana att lyssna på högtalare från Focal med denna gången var det ett nytt märke som presenterades som högtalare. Även denna tillverkare är från Frankrike och heter Revival Audio. Högtalarna påminner mycket om ATC, Harbeth mfl. De spelar stort och mycket transparent mycket trevliga att lyssna på! En av mässans bästa ljud utan tvekan.

I rummet fanns även andra produkter i form av Pass Labs, JL Audio, IsoTek, Larvadin, DCS, Clearaudio, Moonriver, IsoAcoustics samt Siltech.

Stylus

Här fanns mycket ”Moon” produkter och även en representant från tillverkaren. Högtalare som användes idag var från YG Acoustics. Imponerande att höra hur bra de små högtalarna spred ljud i hela rummet och även spelade bra bas till sin lilla storlek. Skivspelare från Brinkmann som analog källa. Övrigt i rummet var de tydliga kablarna från Nordost.

LTS

Ljudtekniska sällskapet har funnits i 60-år och riktar sig till dig som är intresserad av hur det fungerar. Inte bara inriktade på Hifi-anläggningar utan även musikproduktion. Ett medlemskap kostar 350kr per år och det utkommer både tidskrifter och aktiviteter.

IN Stereo

Hos InStereo spelades det på nya produkter från Naim och Chord Company samt högtalare från Neat. Flera A och B tester genomfördes för att besökaren skulle höra skillnad på nya produkterna och de gamla. Gillar den nya looken på Naim produkterna de har fått ett mer modernt utseende.

Digital Bild

Här spelades det på det högtalare från KEF samt elektronik från Rega och Elektrocompaniet. Här spelades både på vinyl och strömmad musik och ljudet var mycket bra som vanligt i KEF-produkterna. Bli inte lurad av storleken på högtalarna de spelar stort och sprider mycket bra. Den spännande Uni-Q drivern håller ihop ljudbilden mycket bra.

Transient Design

På grund planet i Sheraton kunde du besöka Transient Design som hade fyllt ett helt rum med spännande produkter. De har nu tagit över distributionen av Furutech och visade flera spännande produkter som boa ormen och deras nya nätverkskabel med NCF-teknik. Ett annat fabrikat som tagit marknaden med storm är Silen Angel. De har vi själva installerat och förespråkar hur bra de är på att lösa problem och ge ett mycket bra ljud för nätverk och streaming. Silent angel har just lanserat sin nya switch Bonn N8 Pro och en klocka med möjlighet att koppla upp till 4-produkter. Om du ska eller använder Roon finns deras utmärkta Roon Core server Z1. En annan tillverkare som erbjuder många smarta lösningar för bättre ljud är IFI. Flera av deras produkter visades och det gick att lyssna på både hörlurar och elektronik för det.

Technics

Ett gammalt märke som kommit tillbaka starka är Technics. De har just lanserat en ny streamer och i övrigt visade de upp en flora av sina fina skivspelare. Här fanns även en full anläggning med Technics produkter att lyssna på med högtalare från Grand Class serien. De visade även några av deras egna hörlurar för on och in ear.

Butik besök hos Audio Concept

Efter att vi fått lite mat på Vapiano begav vi oss till Audio Concept för att höra på Alsyvox och övriga produkter som visades idag. På plats fanns även tillverkare vilket alltid är roligt. Alsyvox är en av de bästa högtalare du kan köpa idag och skapar en stor ljudbild med mycket luft och 3D. För att göra det än bättre används den tekniska Bacch-SP som är en processor som skapar 3D ljud. Elektronik och kablage kommer från Italien och företaget OMEGA Audio Concepts.

Det var roligt med mässa och nu börjar vi ladda om inför kommande Sweetspot mässan i Jönköping i April. Hoppas vi ses där.

Mathias, Extreme Solutions

Kategorier: Reportage

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *